Bolehkah Cabut Gigi Ketika Hamil?

Bismillahirrahmanirrahim..
 
Entri kali ni memang seram sikit. Sakit gigi masa mengandung 8 bulan..pregnant anak ketiga..adoyai..memang tak tertanggung rasa. Lain lagi perut yang sudah membesar, bikin susah tidur, inikan pula ditambah lagi dengan sakit gigi..memang sandiikkk urang Sabah cakap.
 
Sebetulnya masa trimester kedua memang rasa sudah gigi geraham paling hujung sebelah atas kanan ada lubang sikit..rasanya ni kira gigi bongsu la. Tapi masih ragu- ragu bolehkah kalau ibu mengandung pigi cabut gigi? dan persoalan tu dibiarkan seja sebab ingat nanti lah pas bersalin baru pi check gigi. Mo gugel pun malas..
 
Sampailah minggu ke 32, terasa memang sudah ada sikit- sikit berdenyut tapi masih dibiarkan lagi, pigi antenatal check up pun, ndak mau kestau Dr. Terus sampailah minggu ke 33 ni, aduss memang sakitnya ndak tertanggung lagi..sakit betul apa lagi kalu lepas makan. Sisa makanan masuk dalam tu memang sakitnya Allah sahaja yang tau..konon ambil langkah berhati- hati memang setiap kali pas makan, p berus gigi dan kumur listerine. Tapi benda mo jadi, jadi jugak la..
 
Time 33 minggu baru la gugel di internet, boleh kah wanita hamil cabut gigi? Banyak jugak la yang dijumpa, ni di antaranya..
 
 
 
Cerita plak dengan kakak di ofis ni, minta pandangan dia, nak cabut katanya? Jangan lah sayang lah gigi tu.. Adoi, kalau sudah sakit, biarlah gigi ni hilang kak..lagipun, gigi bongsu rasanya bukannya guna sangat pun kan? Ni untuk kasik tenang hati sendiri baini..hehe. Terus akak tu ajak gi klinik pergigian dekat dengan ofis.
 
Timbul lagi perasaan skeptikal dengan klinik kerajaan. Dalam hati, pigi private ja la, lagi senang, bayar RM60 terus boleh cabut. Kalau klinik kerajaan ni, mesti lama tunggu, sakit lebih la...bagi ubat dulu then datang lain hari untuk appointment..Ofismate cakap, bagus lagi klinik gigi kerajaan, lagi jimat..
 
Tapi ramalanku memang sungguh TIDAK BENAR sama sekali ya. Semalam, pagi-pagi tu amik time slip, pegi jam 8pagi untuk ambil nombor giliran. Pastu bayar yuran pendaftaran RM1 seja yaa. Tunggu punya tunggu sampai jam10 pagi baru tiba giliran, xpa la 2 jam ja..ok lagi ni.
 
Jumpa Dr alahai punyalah lembut, doktor tu rasanya muda lagi dari aku, perempuan, comel seja..:-) Pastu dia cakap, kebiasaannya untuk trimester kedua sahaja dorang boleh buat rawatan gigi, itu pun boleh tampal, kalau cabut tidak boleh. Aik, lain pulak yang aku baca di gugel. Dia check gigiku, ehmm ni paling hujung, biasanya susah jugak nak tampal ni katanya. Pastu aku yakinkan jak Dr tu yang aku ni Alhamdulillah tiada masalah apa- apa sepanjang pregnancy dan aku nekad mau cabut jugak gigi ni.
 
Terus dia bincang dengan doktor sorang lagi tu, then bagi keputusan, " Ok lah kak, saya cabut lah gigi ni. Bagi saya bius sikit dulu ya, sakit sikit tau"..Aku pun angguk- angguk ja sebab mulut sudah ternganga besar..hehe
 
Pastu dia suruh keluar untuk biarkan ubat tu kasi kebas di bahagian yang mo dicabut. Pas dalam 45minit, pipi kanan memang ndak boleh senyum sudah. Giliran pun sampai. Aku kira- kira, ndak sampai pun 10- 15 minit, tercabut sudah gigi tu. Alhamdulillah. Aku memang salute la dengan tahap profesional doktor ni, memang lembut dan takdalah rasa macam mo tercabut tudung time dia buat prosedur tu. Bersih seja..fuhh lega rasanya.
 
Sempat lagi dia puji, cantiklah jubah, beli siap ker jahit? Oo, ini beli kain then jahit ja. Beli kain kat jakel ker? tanyanya lagi. "eh, takdalah, beli di Jalan TAR ja.." balasku..Cantik lah, puji lagi huhu..Terus dia bagitahu kawannya, nanti kita gi beli kain jugak la, nak buat jubah..aku senyum ja..:-)
 
Haa.. inilah kenangan sakit gigi semasa mengandung yang memang tidak boleh dilupa. Jadi untuk preggie mom di luar sana, pigi jak jumpa Doktor gigi walaupun dengar desas- desus yang ibu mengandung tidak boleh terima rawatan gigi. Satu lagi, pigilah klinik pergigian kerajaan, jimat lagi. Tau ka berapa bayaran untuk cabut gigi sebatang? RM1 ja yaa..rawatan root canal pun RM4 seja..Naa, sangat jimat berbanding private yang harga rawatan root canal sampai beratus- ratus itewww..huhu
 
Syukur Alhamdulillah derita sakit gigi sudah berakhir. Sungguh tidak dapat aku bayangkan, di kala sakit mau bersalin datang, di saat itu jugakla datang sakit gigi...Wallahu'alam, minta dijauhkan.
 
Pasni selalu lah beringat, setiap 6 atau setahun kena pigi jugak jumpa doktor gigi..huhu..
 
Sharing is loving!
 
Ikhlas dari,
ibum2m
 
 

Ulasan

Catatan Popular