Ahad, 19 April 2015

Part 3: Pertemuan Ukhwah Ladang Alam Warisan, Kini Dan Selamanya

Bismillahirahmanirrahim..

Seminggu berlalu, terasa  rindu dengan rakan- rakan seperjuangan Naila. Yalah, bukan senang untuk berkumpul bersama di samping urusan peribadi masing- masing.

Family Day Naila 12 April 2015 di Ladang Alam Warisan, Negeri Sembilan

Walaupun sibuk mengatur anak- anak dan famili, pertemuan ukhwah di Ladang Alam Warisan cukup menggamit kenangan dan memori yang terindah dalam diri ini.

Sungguh diri ini sangat berterima kasih kepada Yang Maha Esa, atas jalinan ukhwah inilah, diriku masih teguh berdiri dalam perjuangan bisnes ini. Biarpun perjuangan ini ada pasang surut, turun dan naiknya, semua ini berbalik kepada diri sendiri.

Dan diri ini tetap berdiri utuh di kelilingi oleh insan- insan yang bersemangat waja, berhati cekal dan mempunyai semangat juang yang tinggi dalam penghidupan seharian mereka. Sungguh diriku amat berterima kasih kepada Allah SWT kerana dipertemukan dengan kalian.

Sahabat Naila, sungguh besar sumbangan kalian buat diri ini. Setiap kata- kata semangat, dorongan dan bimbingan kalian akan tersemat di dalam sanubari.

Khusus buat sahabat Naila, KU ADA KERNA KAU ADA. Hanya Allah SWT sahaja yang dapat membalas segalanya.

Semoga kalian senantiasa berada dalam lindungan barakahNya di dunia dan di akhirat sana. Aamiin.

LoVe Always,
Ibum2m

Part 2: Pertemuan Ukhwah Ladang Alam Warisan

Di hari kejadian..

Hari yang dinanti menjelang jua..semacam menunggu kedatangan Hari Raya pun ada ;-)..Huaa sangat berkobar- kobar ibum2m satu family.

Perjalanan mengambil masa sejam daripada Putrajaya melalui Lebuhraya Lekas yang sememangnya banyak sangat tol, rasanya adalah dalam 5 -6 tol untuk sampai ke lokasi tersebut. Ibum2m hanya guna 'waze' saja yang lokasinya sudah dikongsi awal- awal lagi oleh Aini, penganjur di dalam group whatsapp kami.

Sesampainya di sana tepat dalam pukul 9 pagi.


Alhamdulillah, kedatangan kami disambut oleh senyuman mesra Shidah, sedikit berdebar di hati sebab inilah pertama kali berjumpa. Sememangnya inilah tujuan utama family day ni dilaksanakan, khusus untuk berkenal- kenalan dan merapatkan lagi ukhwah di antara keluarga Naila..

Ibu dan m2m, Maisha dan Mikail
Usai mendaftar, terus Shidah mengajak untuk sarapan. Dari jauh, suda tengok kelibat- kelibat yang dikenali, Riza teman seofisku dulu, Kak Aniey ibu kental selalu terjumpa dalam kelas- kelas sebelum ni, Aini penganjur yang berdedikasi, Kak Su yang sangat rajin mengupdate status- status fb yang gempak.

Tidak lupa, yang dirindui, sekilas senyumannya sudah membuatkan hati ini berdebar dan terasa ingin menyerap segala auranya, teman seofisku juga merangkap pengasas Naila, Ainul.

Tidak ketinggalan, sorang lagi Ibu kental berhati waja, kak Lyna pengasas group Ladyboss yang merupakan nenek kepadaku. Sangat kagum dengan dirinya dan seakan ingin kusedut jugak semua auranya pada masa tu..huhu

Tepat pukul 9.30 pagi majlis pun bermula dan kedatangan Kak Am bersama ibunya serta Zarith bersama familinya..cukup sudah korum pada hari itu, 10 famili bergabung..Woahh!

Majlis bermula dengan penyampaian hadiah dari penganjur, semuanya mendapat title masing -masing.  Alhamdulillah diriku membawa pulang permainan Masteria, eye treatment Shaklee dan sepaket collagen dan sebuah buku, hadiah dari Kak Su. Sangat berharga sungguh hadiah- hadiah ni..


Bersama Ainul, pengasas Naila


Bersama Kak Su, acara bertukar hadiah


Bersama Kak Lyna, pengasas Ladyboss

Selesai sesi bergambar, acara yang ditunggu- tunggu datang jua. Seperti yang diduga, nampak ja kelibat horse, Maisha memang tidak kesabaran suda mau naik..hehe 




Kuda poney putih di sediakan buat anak- anak tapi sedihnya, sampai giliran Maisha , dia xmo naik..dia cakap dgn Ibu, xnak naik tu, nak naik tu (sambil jari menuding ke arah kuda dewasa warna coklat).

Dalam hatiku, "Amboi , mau naik kuda besar pulak!"


Maka datang kuda coklat tu, Ibum2m orang pertama naik, sampai turn Maisha, huaa menangis pulak  tidak mau naik, angkat Mikail, lagi nangis, akhirnya Ibum2m yang naik sendiri..haha

3 kali round rasa tidak puas naik kuda.Incik asben pun sama teruja naik kuda secara bersendirian tanpa m2m..huhu, Sadis sungguh m2m ni, semangat ja lebih. Tapi xpa, yang penting semangat perlu ada!





Menuju ke lokasi seterusnya untuk memanah..

Ibu: knapa Maisha Xmo naik kuda tadi? Xmo jd mcm Chelsea ka? (Chelsea adalah adik Barbie)
Maisha : Itula Aicha tak nak, Aicha nak naik horse pink la Ibu..
Ibu: (dlm hati, alasan betul princessku ni..)


Time memanah, Ibu dan ayah rileks  sikit sebab Mikail tidur dengan sangat lena di astaka..



Teruja betul memanah ni, first time memang sukar tapi sudah tau teknik, terus tidak mau lepas. Terasa macam princess Arwen dlm crita Lord of the Ring pun ada..hehe


Perut pun sudah berkeroncong, tepat pukul 12tengahari kami pun makan tengahari dengan lauk pauk dan sayuran kampung yang kelihatan begitu sedap. 

Semangat mau makan terus ke astaka, sekali suap, huaa pedasnya..terlupa pulak yang sekarang berada di Negeri Sembilan, rata- rata masakannya memang pedas. Akan tetapi dek kerana sedapnya telur itik masak lemak tu, ku bedal jugak sampai habis tapi diselangi dengan 3 gelas air sirap ..haha ..Alhamdulillah syukur atas nikmatMu yang satu ini..

Selesai makan, Aini mengajak untuk terus ke aktiviti terakhir iaitu 'animal feeding' pada jam 1.30 petang. Walaupun cuaca agak terik, tapi kemeriahan dan keterujaan untuk menghabiskan semua aktiviti lagi tinggi melebihi segalanya.

Famili Ainul dan Kak Lyna memohon untuk beransur pulang sebab perlu menghadiri acara lain di Putrajaya pulak. Selepas bersalaman, kami pun beransur ke kandang rusa untuk aktiviti seterusnya. 

Best jugak bagi makan rusa ni sebab semuanya jinak. Makanan kita letak di tangan dan rusa- rusa ni akan datang kepada kita, jilat tangan kita. Terasa geli tapi best! 



Dari kejauhan, boleh dilihat ada beberapa lagi haiwan lain yang ada di ladang ni termasuklah burung unta, itik, ayam kampung dan kuda.



Usai mengambil gambar dan bersalam- salaman dengan ahli Naila, kami pun memohon untuk pulang.

Sungguh pengalaman ini sangat bererti. Walaupun penat tapi dengan aktiviti yang mengujakan, berkuda dan memanah, ini merupakan pengalaman yang amat berharga dan bermakna buat ibum2m sekeluarga.

In shaa Allah, Ladang Alam Warisan akan menjadi destinasi WAJIB dalam perancangan kami. Sebabnya, suami sudah merancang untuk cuba aktiviti berkuda sambil memanah pulak selepas ini.  ;-)

Part 3 : Pertemuan ukhwah Ladang Alam Warisan di sini..

Salam Sayang, 
ibum2m


Part 1 : Pertemuan Ukhwah Ladang Alam Warisan

Bismillahirrahmanirrahim..

Maisha sejak berumur 2 tahun memang sangat minat dengan cerita- cerita Princess. Bermula dengan minatnya tu, kami pun menyokong la dengan membeli beberapa CD Barbie untuknya. Bukan dia saja yang suka, kami pun sama jugak..hehe
Kesan daripada beli CD- CD barbie tu, memang ibu, ayah dan Mak Tok (ibu mertua) tidak berkesempatan la tengok rancangan feveret kami.

Sepanjang masa kalau dia bangun, memang asyik tengok CD barbie ja. Sampailah setiap bait2 dialog pun Maisha sudah hafal.
Alhamdulillah, kesan daripada tu, Maisha memang sangat lancar bertutur dalam bahasa Inggeris. Pronounciation memang jangan cakaplah, memang American sangat. 

Dan paling mengejutkan, dia memang tau guna ayat yang sesuai dengan setiap keadaan. Misalnya, ada satu hari tu, mak Toknya sakit kaki dan sambil urut2 kaki dan tahan sakit tu, dia datang  tanya "Mak Tok, are you okay?".Terkedu kami semua..
Sampailah satu hari, selepas ja dia tengok crita Barbie and Her Sisters in A Pony Tale, terus dia cakap sama ibu..
Maisha : Ibu nak naik horse..
Ibu : Ya boleh..
Maisha : Nak naik horse pink, ibu..
Ibu : Manada horse pink, tu dalam cerita Barbie jak la..
(dalam hati, anak aku ni mau naik horse ka, unicorn? :-P)
Sejak dari hari tu, setiap hari dia minta dengan ibu, nak naik horse. Sampaikan pernah kami pegi menghadiri majlis perkahwinan di Taman Equestrian, Putrajaya, dari jauh dia tengok horse, terus merengek minta di bawa pegi ke horse tu.



Alhamdulillah, selang beberapa hari, group Naila ingin mengadakan family day di Ladang Alam Warisan, Negeri Sembilan dan aktiviti utama adalah berkuda! Tengok saja perkataan "KUDA" terus teringat Maisha..
 
Haa, tanpa berfikir panjang, terus bagitau incik asben, kita mesti jugak join family day ni. Satu, Maisha boleh berkuda, Kedua, Ayah boleh belajar memanah dan ketiga, ibu boleh la meronggeng bersama kelab ibu- ibu Naila yang sememangnya setiap saat hanya berjumpa di alam maya sahaja.
 
Matlamat penting, Maisha mesti naik kuda! Supaya ibu tak jenuh nak menjawab setiap hari akan permintaannya yang satu ini..hehehe
Tapi, di sebalik memenuhi permintaan Maisha, ibum2m juga punyai hasrat untuk bertemu dengan rakan- rakan yang banyak memberi dorongan, semangat dan galakan dalam bisnes ini. Terkilan sangat di hati, semenjak mendaftar sebagai pelajar Master di UKM, memang ibum2m tidak dapat lagi rentak untuk membahagikan masa di antara kerja, rumahtangga, bisnes dan belajar.
 
Terkadang terasa sangat 'down' dan rasa rendah diri sangat sebab tidak dapat memberi komitmen yang sepenuhnya terhadap perjuangan bisnes ini. Sampai satu saat, terasa malu sehinggakan mau minta keluarkanlah diriku dari group whatsapp mereka. 
 
Akan tetapi, ku lawan jugak kerana setiap perjuangan yang di mulakan harus ada penamatnya. Penamatnya tu hanya diri sendiri yang tentukan, samaada ingin menamatkannya dengan BERGAYA atau sia- sia. Bangkitlah diri ini supaya lebih beristiqamah dalam mengejar impian.  Syukur padaNYa kerana dipertemukan dengan orang- orang yang sentiasa memberi dorongan, semangat dan galakan yang tidak berbelah bahagi kepada diri ini..ALHAMDULILLAH !

Kini, menghitung harilah kami untuk ke Ladang Alam Warisan sampai terbawa dalam mimpi, ibum2m tengah naik kuda dengan incik asben..huhu..

Layan lagu Maisha, "You're The One" dulu la..;-)



Nantikan Part 2: Pertemuan Ukhwah Ladang Alam Warisan di sini..

Salam sayang,
ibum2m

Sabtu, 18 April 2015

Ketahui 5 Ubat Yang Perlu Dielakkan Ketika Hamil

Bismillahhirahmanirrahim..
Khusus buat ibu hamil, ibum2m kongsikan 5 jenis ubat yang perlu dielakkan ketika hamil.
1# Aspirin
Boleh menyebabkan jumlah cecair amnion menjadi sedikit. Maka, ianya mengurangkan aliran darah di dalam otak bayi.
2 # Litium
Ubat ini berkesan untuk merawat masalah mood tidak menentu tetapi ia boleh menjejaskan perkembangan jantung bayi.
3# Tetrasaiklin
Merupakan sejenis antibiotik untuk merawat jangkitan dada, faraj dan jerawat. Jika di ambil pada trimester kedua dan ketiga, ia boleh menjejaskan perkembangan gigi bayi dan menyebabkan giginya berwarna kuning.
4# Ubat Penahan Sakit
Ubat ini boleh menyebabkan penguncupan salur darah penting di jantung bayi yang sepatutnya hanya menguncup selepas dilahirkan.
5# Antibiotik
Ada beberapa antibiotik yang tidak selamat untuk ibu hamil iaitu tetracyclines (doxycycline dan minocycline). Begitu juga dengan Bactrim dan Septra.
Para ibu boleh juga membaca link di bawah ini untuk info selanjutnya..
Semoga bermanfaat!
Sumber : Pa&Ma
Salam sayang,
ibum2m
013-6341955

Jumaat, 17 April 2015

Ibu, Jangan Makan! Itu Allah Punya!

Di suatu petang..



Kebiasaannya, pulang saja dari ofis. Masuk rumah, angkat barang dan angkat m2m masuk rumah. Tidak sempat duduk, terus ke dapur untuk masak nasi dan keluarkan ikan dari fridge untuk dimasak sebagai menu makan malam..
 
Maisha seperti biasa datang jenguk ibu di dapur..
 
Maisha : Ibu, buka kan dulu playdoh aicha ni.. Aicha nak main la..
 
Maka, ibu dengan selamba membuka playdoh dan hulur kan pada Maisha.
 
Maisha: Tengkiu ibu..(terus lari keluar dari dapur)..
 
Tengah ibu cuci beras untuk masak, datang lagi dia..
 
Maisha : Ni Aicha buatkan ibu karipap, marilah makan ibu..
 
Ibu : Ok ok, jap ibu masak nasi dulu. nanti ibu kluar ya..
 
Selesai 'on' periuk nasi, terus keluar pigi tempat Maisha bermain.
 
Dengan selamba, ibu pun mengambil karipap playdoh yang terletak cantik dalam pinggan pink Maisha.
 
Maisha : Ibu, Jangan Makan...Itu Allah Punya! (Dengan nada jeritannya)
 
Tersentak diriku, konon - konon berlakon mo makan, terus cancel..
 
Ibu : Oh..sori maisha. Ooo itu Allah punya ya..Tapi kan Maisha, Allah tidak makan, tidak minum n tidak tidur tau.. Allah itu cukup Sempurna!
 
Maisha : Allah sempurna ya Ibu..
 
Ibu : Ya sayang, kita jak yang makan.. ayah makan, ibu makan, Maisha makan, adik Mikail makan..
 
Maisha leka jak bermain dengan playdoh nya..
 

Begitulah anak- anak kita kan? Di ajar sekali, terus melekat dalam pemikiran dorang. In shaa Allah selepas ini, ibu akan usaha untuk mengajar m2m mengenal Allah SWT dengan lebih terang dan jelas.

Untuk para ibu, ibum2m sarankan membeli buku 'Ibu, Ku Ingin Tahu' hasil tulisan Puan Nur Khairunnisa Iskandar.

Para ibu boleh dapatkan buku ini di MPH atau mana- mana kedai buku..:-)

 Pendekatan yang diberikan amatlah mudah dan senang untuk kita faham, lebih- lebih lagi kita sebagai ibu, pasti banyak pertanyaan dari si kecil yang kadang- kadang susah untuk kita terangkan pada anak kita. Jadi buku ni memang bagus dijadikan sebagai panduan kita untuk mengajar anak mengenal Allah SWT.
 
Semoga kita sentiasa ISTIQAMAH dalam memberi pendidikan agama terhadap anak- anak kita..Aamiin..
 
Salam sayang,
ibum2m
 

Rabu, 8 April 2015

Adakah Makanan Untuk Subur Buat Bakal Ibu dan Bakal Ayah?

Bismillahirahmanirrahim..
 
Adakah makanan untuk subur? Haa.. kalau tidak tahu, mari kita kongsi- kongsikan info ini ya..
 


 
Zuriat sememangnya idaman setiap pasangan yang telah berkahwin. Untuk itu, kita harus memastikan bahawa diri kita subur dan bersedia dalam keadaan seoptimum yang mungkin bagi membolehkan diri kita mencapat matlamat untuk memiliki zuriat sendiri. In shaa Allah..
 
1# Makan 70% bahan- bahan mentah dan segar.
 
2# Makan lebih banyak buah- buahan tempatan.
 
3# Perbanyakkan makan ulam- ulaman
 
4# Perbanyakkan makan sayuran seperti bayam, bendi, terung, keledek merah, cekur manis, daun turi, kangkung dan sebagainya.
 
5# Amalkan minum jus buatan sendiri tanpa gula.
 
6# Lebihkan makan roti 'wholemeal' dan beras perang.

Semoga bermanfaat!

"Be Positive, I Love Breastfeeding"

Love,
ibum2m
013-6341955
 
 

Selasa, 7 April 2015

Pengajaran : Terima Kasih Karena Buat Rumah Berantakan!

Suatu pengajaran yang amat bermakna buat suami isteri yang senantiasa berada dalam lindunganNya..
Kisah ini menjadi viral di Facebook dan sangat meruntun di jiwa ini. Oleh itu, ibum2m kongsikan ianya untuk menjadi ingatan buat kita semua..in shaa Allah..
 

“Aku heran sama istriku!” Suatu hari seorang teman mengunjungi saya dan mulai menceritakan keluhan-keluh...annya tentang istrinya. “Aku sudah bingung harus bagaimana?” Katanya.

Sebenarnya saya tidak enak untuk membicarakan masalah pribadi seperti ini. Tetapi teman saya terus mengajak bicara. Tampaknya ia perlu teman bicara. “Apa masalahnya?” Tanya saya.
 
Raut wajahnya tampak kesal. Kemudian berubah kecewa, “Banyak,” jawabnya pendek.
 
“Apa yang paling membuatmu kesal?”
 
“Istriku pemalas!” Jawabnya.
 
Saya tak memberi komentar apa-apa, menunggunya melanjutkan pembicaraan.
 
“Setiap hari, sepulang kerja, rumah kami selalu berantakan.” Benar saja, ia melanjutkan ceritanya, “Padahal istriku seharian di rumah saja bareng anak-anak. Apa dia nggak bisa menyisihkan sedikit waktu buat ngurusin rumah?”
 
“Rumahku juga sering berantakan. Wajar aja, kan? Kita tidak tinggal di rumah kosong!” Jawab saya. Berusaha menenangkan.
 
Teman saya tampak berpikir. “Iya, sih. Tapi… ini beda!” Katanya kemudian, “Istriku memang dasarnya saja pemalas! Dulunya dia anak orang kaya, nggak pernah kerja ini-itu, termasuk mungkin nggak pernah beres-beres rumah.”
 
“Hmmm… Mungkin kalian butuh asisten rumah tangga?” Saya berusaha memberi pendapat.
 
“Sayangnya, kita belum bisa bayar asisten rumah tangga… Tapi, harusnya dia ngerti kondisiku, dong! Aku mempercayakan urusan rumah kepadanya. Harusnya dia bisa handle!”
 
Saya berusaha memahami perasaannya. Saya juga sering merasakan hal yang sama, kadang-kadang mengeluhkan masalah yang sama pada istri saya. Wajar saja sepulang kerja suami ingin melihat rumah dalam kondisi yang bersih dan rapi. Tetapi, bukankah wajar juga jika istri kita kelelahan seharian bermain dengan anak-anak, juga barangkali mengurusi hal lainnya, sehingga urusan rumah kadang-kadang terabaikan?
 
“Kadang-kadang, aku juga mengeluhkan hal yang sama,” jawab saya kemudian. “Tetapi mungkin kita perlu kacamata baru?”
 
“Kacamata baru?”
 
“Ya, semacam sudut pandang baru.” Jawab saya.
 
“Maksudmu?”
 
“Kadang-kadang, kita mungkin tidak bisa mengubah masalah yang kita hadapi. Tetapi kita bisa mengubah cara pandang kita dalam melihat masalah itu.”
 
Teman saya membetulkan posisi duduknya, ia mulai tertarik pada pembicaraan ini.
 
“Kita tidak tinggal di rumah kosong,” saya berusaha menjelaskan, “Mungkin kita justru perlu melihat rumah yang berantakan dengan perasaan yang bahagia.”
 
“Kenapa?” Tanya teman saya. Heran.
 
“Bayangkan jika tak ada mereka di rumah. Bayangkan tak ada istri dan anak-anak. Misalnya, karena satu dan lain hal, mereka sudah tidak ada lagi di tengah-tengah kehidupan kita. Di ruang tengah tak ada lagi anak-anak yang berlarian mengotori karpet dengan kaki berlumpur, tak ada lagi sisa-sisa makanan di sofa karena mereka lompat-lompat sambil makan, tak ada lagi mainan yang tidak dibereskan… Karena mereka telah tiada. Lalu di dapur, tak ada lagi noda masakan yang menempel di kompor, atau cucian piring yang menumpuk, atau apa saja… Sebab istri kita sudah pergi untuk selama-lamanya…”
 
Teman saya menarik nafas panjang, kemudian menundukkan kepalanya.
 
“Kita tidak tinggal di rumah kosong. Kita tidak tinggal sendirian,” Ujar saya, “Barangkali rumah yang berantakan harus kita lihat sebagai semacam pemberitahuan bahwa kita masih bersama istri dan anak-anak kita. Rumah yang berantakan adalah bukti kehadiran mereka… Bahwa anak-anak kita masih berbahagia bermain dan berlarian di rumahnya. Bahwa istri kita selalu berbaik hati menghabiskan waktunya di rumah, menemani anak-anak bermain, dan tak meminta apa-apa lagi yang boleh jadi kita tak sanggup untuk mewujudkannya.”
 
Tiba-tiba teman saya menangis. Agak lama sehingga saya juga merasa sedih. Saya merasa apa yang baru saja saya bicarakan berlaku untuk diri saya sendiri.
 
“Makasih banyak, Fahd. Seringkali kita memang butuh kacamata baru untuk melihat sesuatu. Seringkali kita butuh temen ngobrol.” Ujar teman saya.
 
Saya menganggukkan kepala. “Aku juga terima kasih. Ini seperti mengingatkan diri sendiri. Aku juga sering gagal melihat sesuatu dari sudut pandang yang lain…”
 
Tak lama, teman saya meminta pamit. Katanya, ia ingin segera menemui istri dan anak-anaknya.
 
Ada perasaan yang sama hadir dalam diri saya. Saya ingin segera menemui Rizqa, Kalky dan Kemi. Saya ingin segera melihat rumah saya yang masih berantakan… Dengan sisa-sisa makanan di sofa, mainan dan potongan-potongan kertas di atas karpet di ruang bermain Kalky, baju-baju Kemi yang basah terkena muntahnya sendiri… Lalu saya akan ke dapur, melihat noda-noda bekas Rizqa memasak, piring-piring kotor bekas mereka makan bersama… atau apa saja yang memberi tahu saya bahwa istri dan anak-anak saya masih ada di rumah dan baik-baik saja. Saya ingin memeluk mereka sambil berbisik, “Terima kasih karena masih membuat rumah kita berantakan…”
 
Demikianlah, kadang-kadang kita memang tak membutuhkan kehidupan lainnya, yang seringkali kita bayangkan sebagai kehidupan yang sempurna. Kita hanya perlu mensyukuri apa yang ada, yang sudah kita punya, sambil sesekali membersihkan lensa kacamata agar lebih baik dalam melihat apa saja yang indah di sekeliling kita.
    
Melbourne, 9 Februari 2015
FAHD PAHDEPIE
 
*Perbincangan ini, terutama refleksi yang saya lakukan, terinspirasi oleh Reframing Technique, sebuah studi yang dilakukan oleh Milton Erickson dan Virginia Satir.
 
Sumber : FB

5 Tips Rangsang Banyak Susu Khusus Buatmu Ibu Menyusu

Bismillahirrahmanirrahim..
 
Hari ini, ibum2m mau berkongsi 5 tips rangsang susu banyak dan meriah supaya bekalan mencukupi dan baby sihat sentiasa..
 

Bestnya kalau botol tu penuh dengan susu ibu bukan? ;-)
 
Cabaran ibu bekerjaya, surirumah mahupun senario WAHM (Work-At-Home-Mom) bagi ibu- ibu yang menyusu memang sangat memerlukan komitmen, tenaga dan pengorbanan yang jitu. Ibu mana yang tidak mau menghasilkan susu yang lebih meriah bukan?
 

Tips 1 # Kerapkan menyusu atau mengepam

Susukan bayi sekurang- kurangnya tiga jam sekali. Sama juga dengan mengepam (jika berpisah dengan bayi). Lakukannya tiga jam sekali. Lagi bagus DUA jam sekali, ibum2m penah buat yang ni, memang sangat berkesan! Pam setiap DUA jam sekali ;-)
 

Tips 2 # Pam pada waktu malam

Jadikan amalan mengepam pada waktu malam sebagai rutin. Ini kerana hormon prolaktin banyak dihasilkan sekitar jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Bagi ibum2m, kebiasaannya, Mikail akan bangun dalam 3 kali penyusuan malam. Jadi untuk penyusuan malam selepas dia menyusu lebih kurang jam 12 tengah malam atau 1 pagi, ibum2m akan mengepam untuk mengosongkan betul- betul miss "B".
 

Tips 3 # Jangan tunggu penuh

Elak dari tabiat ini ya para ibu. Yakinlah, payudara anda SENTIASA ADA SUSU! Apabila dikosongkan, tubuh kita akan lebih berusaha untuk menghasilkan LEBIH BANYAK susu. In shaa Allah..;-)
 

Tips 4 # Minum banyak air

Kita perlu minum AIR KOSONG sekurang- kurangnya 3 liter air setiap hari sepanjang tempoh penyusuan.
 

Tips 5 # Menyusu atau mengepam lebih lama

Jangan hadkan masa menyusu atau mengepam. Biarkan bayi menyusu sepuas- puasnya sebelum kita menawarkan payudara yang lain. Semasa mememerah pula, ambillah masa di antara 15 - 20 minit bagi setiap payudara. Dalam pada itu, pastikan payudara benar- benar kosong sebelum berhenti memerah.
 
Pernah terbaca dalam buku 100 Persoalan Berkenaan Penyusuan Susu Ibu, 10 minit hanya untuk mengosongkan payudara tapi 15-20 minit boleh merangsang untuk penghasilan yang lebih banyak selepas itu. Tips lain, selepas mengepam, boleh lah guna kaedah Marmet lagi untuk 2-3 minit bagi setiap payudara. Ini lah yang sentiasa ibum2m amalkan.
 
Sebenarnya, banyak lagi tips lain yang boleh membantu dalam meningkatkan penghasilan susu ibu. Ini termasuklah kaedah power pumping, makan galagtogeous ataupun halba fenugreek, mengambil supplemen, tidur dan rehat yang cukup, makan makanan mengikut piramid makanan yang disyorkan dan sebagainya.
 
Rasanya kita sebagai ibu perlu try and error akan pelbagai cara sebab badan kita pun lain ragamnya. Semua itu berbalik kepada kesesuaian tubuh kita.. 


Apapun, perkara yang paling penting adalah NIAT dan AZAM yang kuat, DOA yang berterusan, KOMITMEN dan IKHTIAR.. in shaa Allah, Dia akan permudahkan segalanya..

 
YAKINLAH BAHAWA SUSU KITA SENTIASA CUKUP UNTUK ANAK KITA! TUNAIKAN HAK MEREKA DENGAN SEDAYA YANG KITA TERMAMPU!
 
 
'Be Positive, I Love Breastfeeding"
 
Salam Sayang,
ibum2m
013-6341955
Rakan Perjuangan Penyusuan Anda
 
 
 

Isnin, 6 April 2015

Panduan Membekalkan Susu Perahan Kepada Pengasuh Bayi Buat Ibu Bekerjaya

Assalamualaikum dan salam bahagia buat semua ibu..

 
 
Walaupun sibuk dengan tugasan harian, kerja dan belajar, ibu- ibu jangan lupa rutin mengepam ya..Ini bagus untuk kita memastikan bekalan susu yang cukup untuk anak kita..
 
Pada mulanya, memang tidak tahu, berapa banyak sebenarnya kuantiti susu perahan ataupun stok susu yang patut kita berikan pada pengasuh mereka..
 
Menurut Pakar Laktasi, Pn Rita, kita perlu mematuhi panduan 60% segar : 40% beku. Susu ibu yang segar mengandungi kualiti pada tahap tertinggi jika ingin dibandingkan dengan susu beku.
 
Ini tidaklah bermakna susu beku tu tidak baik, cuma kadang- kadang susu ibu yang dicairkan mempunyai bau dan rasa yang sedikit berlainan. Tapi ini semua berpunca dari pecahan lemak susu ibu itu ya..bukannya susu itu basi..
 
Sebenarnya, menurutnya lagi, susu ibu Tidak akan basi tetapi hanya berubah rasa namun ianya tetap selamat untuk diminum berbanding susu formula.
 
Berbalik kepada panduan tadi, contohnya semasa bayi dalam jagaan pengasuh, dia memerlukan 5 botol susu 3 oz, maka 3 botol hendaklah susu segar manakala 2 botol lagi susu beku. Sekiranya 4 botol, 3 segar dan 1 susu beku..
 
Hehe Mudah bukan?
 
Happy Breastfeeding!! Kita ibu KUAT!
 
Semoga bermanfaat!

Artikel lain yang di minati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini