Ahad, 30 April 2017

Terkejut Apabila Pembedahan Mata Kiri Akibat Katarak Dibatalkan

Assalamualaikum wbt.

Di saat kita diuji. Itu tandanya Dia tahu yang kita mampu untuk menghadapinya. Dia terlalu sayang pada hambaNya. Dia ingin mendengar keluhan dan rintihan kita semula.

Perkongsian ini adalah dari Puan SABARIAH ABDUL RAHMAN. Beliau yang telah menjalani pembedahan katarak mata kanan terpaksa dijadualkan menjalani pembedahan buat mata kiri pula kini. Asbab tidak sanggup lagi menjalaninya untuk kali kedua, beliau mencuba alternatif lain dan Alhamdulillah berhasil.

Jom ikuti kisah beliau.


Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Saya Sabariah Binti Abdul Rahman, berusia 74 tahun. Saya baru menjalani pembedahan katarak mata kanan pada 8 Disember 2016 yang lalu. Pembedahan mata kiri pula dijadualkan pada 9 Januari 2017..


Selepas pembedahan pertama, saya mengambil Vivix dan Carotomax secara megadose bagi tujuan pemulihan. Namun kesan lain yang saya dapat selepas pengambilan secara megadose itu, saya tidak lagi perlu menjalani pembedahan untuk mata kiri kerana didapati mata semakin sihat. .


Lebih menggembirakan, selepas sebulan dibedah, sewaktu pemeriksaan susulan di Pusat Katarak MAIWP, didapati power kedua-dua mata saya semakin menurun dengan banyak..


Alhamdulillah, saya kini masih dalam proses pemulihan disebabkan faktor umur yang semakin meningkat. Saya juga masih meneruskan pengambilan suplemen lain untuk kesihatan yang lebih optimum..


Kalau nak cuba turunkan power mata anda, tak salah mencuba sesuatu yang baik dan mempunyai kajian seperti di Shaklee..Terima kasih.








Alhamdulillah kita berikhtiar, dengan izinNya jua. Ternyata pengambilan secara megadose Vivix dan Carotomax dapat mengelakkan mata beliau dari dibedah sekali lagi.

Syukur dipertemukan dengan Shaklee.

Semoga bermanfaat.
Salam sayang,

ibum3m

013.634.1955
Pengedar Shaklee Shah Alam

Sabtu, 29 April 2017

8 Cara Bagaimana Suami Menyokong Penyusuan Susu Ibu

Assalamualaikum.


Sungguh banyak khasiat susu ibu buat si manja. Sepertimana saranan Kementerian Kesihatan Malaysia bahawa bayi yang lahir perlulah diberikan . Tugas sebagai ibu memang berat. Oleh yang demikian, tugas untuk menjayakan penyusuan susu secara eksklusif ini bukan sahaja terletak pada ibu ya, malah suami pun turut memainkan peranan yang penting.





Apakah peranan suami? Perkongsian ini bolehlah memberi sediki tips bagaimana caranya untuk suami menyatakan sokongan dan sekaligus membantu dalam menjayakan penyusuan susu ibu.



1. Sentiasa aktif dalam sokongan anda. Kadang- kadang tu, si isteri pun inginkan pendapat suami. Maka suami perlulah turut memperlengkapkan diri dengan ilmu penyusuan. Bacalah buku tentang penyusuan dan hadir ke kelas bersama isteri. Mesti si isteri lebih bersemangat.



2. Belajar memberi sokongan yang betul. Terkadang tu, tengok si isteri penat dan stress, suami menawarkan pula susu formula buat bayi. Ini a BIG NO! Sokonglah isteri dari segi membantu dia mengambil air, mengurut belakang isteri atau menjaga anak lain selain bayi yang menyusu. Alhamdulillah suami banyak membantu menjaga Maisha dan Mikail ketika Muhammad disusukan.



3. 'Sayang ni hebatlah. Abang bangga ada isteri macam sayang.'



Beritahu isteri yang anda sebagai seorang ayah sangat menghargai pengorbanan mereka. Penyusuan memerlukan kerja keras dan boleh menyebabkan keletihan mental. Puji dan beritahu isteri yang dia seorang yang hebat dan anda berbangga dengannya.



4. Bangun dengan bayi pada waktu malam. Walaupun bukan anda yang menyusukannya. Mungkin suami boleh menukar lampin dan menidurkan bayi. Bantulah isteri dengan pelbagai cara untuk memudahkan mereka.



5. Tolong isteri dengan menguruskan hal bayi yang lain seperti mandikan bayi, bercakap dengan bayi dan macam macam lagi. Ini juga boleh mengeratkan hubungan anda dengan bayi anda.



6. Mengambilalih tanggungjawab di rumah. Bantu membersihkan rumah, menyiapkan makan malam, membayar bil dan sebagainya. Ini penting kerana isteri perlu membuat persiapan dari segi mental dan fizikal untuk mula menyusu bayi yang baru lahir.


7. Jangan membeli susu formula buat bayi. Sekiranya diberi hadiah atau sampel percuma, dermakan sahaja pada rumah anak- anak yatim. Ini supaya kalian tidak menggunakan susu tersebut pada saat genting.


8. Sokongan diberikan untuk isteri berupa hadiah supplemen sememangnya amat membantu untuk para isteri berjuang dalam penyusuan. Supplemen ini berupaya untuk memperlengkapkan si isteri dari segi fizikal dan mental supaya susu yang dihasilkan cukup ber khasiat dan mencukupi buat si manja.

Di antara faedah Set Postnatal Shaklee kepada ibu dan bayi ialah membantu mengurangkan rasa letih si ibu, si ibu akan lebih bertenaga, tidak mudah lapar, meningkatkan penghasilan susu, mengelakkan bengkak susu, mengurangkan sakit belakang dan mengelakkan sembelit.

Berminat untuk mendapatkan Set Postnatal Shaklee yang cukup lengkap buat isteri berpantang dan menyusu, bolehlah menghubungi Kak Mas 013.634.1955. Inshaa Allah konsultasi terbaik buat kalian.

Semoga kalian senantiasa di rahmati olehNya.

Salam sayang,
ibum3m
Pengedar Shaklee Shah Alam

Jumaat, 28 April 2017

Sunburn Tiada Dan Liang Pori Mengecil Dengan Set Penjagaan Wajah Nutriwhite

Assalamualaikum wbt.

Setiap wanita mengimpikan kulit yang cantik, bersih, mulus, cerah dan berseri. Wanita dan kecantikan sememangnya berpisah tiada. Akan tetapi, terkadang akibat kekangan masa dan keadaan, kulit wajah tidak dapat dijaga dengan sebaiknya. Belum lagi dengar kisah sahabat yang tersalah memilih produk. Allahuakbar. Seharusnya produk penjagaan wajah ini bersifat melindungi.

Jom kita ikuti perkongsian IRDAYATI ABDUL AIR mengenai pemilihan set penjagaan wajah beliau.

KINI KULIT SAYA TIDAK SUNBURN LAGI. MALAH LIANG PORI SAYA JUGA MENGECIL.
.
Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera. Nama saya Irdayati binti Abdul Air. Saya berusia 36 tahun (2017). Saya merupakan seorang bekas konsultant perancang bandar dan desa..Kerjaya saya memerlukan saya kerap pergi outstation; sama ada untuk menghadiri mesyuarat ataupun melawat tapak projek. Ada kalanya sehingga berhari-hari saya perlu melakukan pemeriksaan tapak. Apabila berada di tapak projek, kebiasaannya saya akan terdedah kepada cahaya matahari secara langsung. Tidak kiralah sama ada sewaktu dalam perjalanan mahupun sewaktu membuat survey di tapak projek. Sehinggakan kulit saya menjadi berminyak, timbul blackheads dan whiteheads serta kusam akibat sunburn. Paling sedih apabila saya buka tudung, garis belak seperti ‘sempadan’ amat jelas ketara di bahagian pipi & pelipis saya. Macam nak nangis rasanya bila tengok..Saya jenis yang sangat memilih dalam produk skincare. Takut sangat nak cuba sembarangan; takut ada bahan berbahaya di dalamnya. Sebelum berkenalan dengan Nutriwhite Shaklee, saya pernah mencuba satu jenama yang dijual di kedai butik khas untuk kecantikan dan wangian yang berasaskan bahan semulajadi. Katanya, produk skincare mereka mampu mengurangkan sunburn dan mengurangkan masalah kulit berminyak saya. Ternyata tidak! Malah, kulit saya jadi semakin berminyak sehingga kelihatan berkilat seperti cermin terutamanya di waktu pagi sewaktu bangun dari tidur..Setelah setahun saya mengamalkan ESP dalam rutin harian saya (untuk penyusuan bayi), saya perasan yang kulit saya menjadi lebih cerah sekata dan gebu. Pada waktu itu, terbuka pintu hati saya untuk mencuba produk Nutriwhite yg dikatakan direka khas untuk kulit orang Asia. Saya bermula dengan Gentle Deep Foaming Cleanser. Kemudian, setiap bulan saya beli satu-persatu pula Spot Whitening Treatment, Ultimate Protection Whitening Lotion, Soothing Radiance Whitening Softener, Gentle Action Makeup Remover; dan yang terkini saya beli Overnight Renewal Whitening Cream..Seriusnya, saya sangat-sangat berpuas hati. Kulit saya yang dulu mudah sunburn tetapi lambat untuk pulih kembali, kini dah tak mudah sunburn lagi! Dah takde dah garis belak di pipi dan pelipis saya. Malah, Makeup Remover telah berjaya membebaskan liang pori saya dari tersumbat oleh blackheads dan whiteheads! Untuk kesan yang lebih mantap, saya tambah pula ambil Shaklee Collagen Powder yang berjaya menjadikan liang pori saya mengecil!.Terima kasih Nutriwhite Shaklee kerana telah menjadi ASBAB TERBAIK untuk saya mendapat kulit yang diidamkan. Sampai orang gelarkan saya ‘Kakak Cantik’! Awww!

Wah, teruja betul dengan perkongsian beliau. Berminat nak dapatkan Set Penjagaan Nutriwhite yang selamat semulajadi dan berkesan? Hubungi saja Kak Mas 013.634.1955.

Konsultasi terbaik buat kalian.

Salam sayang, 
ibum3m
Pengedar Shaklee Shah Alam

Khamis, 27 April 2017

Soaljawab Mengenai Menu Harian Bagi Pesakit Diabetes Mengikut Pakar Nutrisi Di Hospital Kuala Lumpur: Part 2

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah. Perkongsian hari ini adalah bersambung dari perkongsian Kak Mas yang lepas. Kalian boleh membacanya di sini, Soaljawab mengenai menu harian pesakit Diabetes part 1.

Akan tetapi, pemilihan menu harian pada hari ini adalah berkaitan dengan buah- buahan yang diboleh atau tidak digalakkan untuk pesakit Diabetes atau kencing manis.

Menurut Pakar Nutrisi di HKL, beliau menyarankan bahawa pengambilan buah sebaiknya perlu diamalkan ketika makan tengahari dan makan malam sahaja. Ianya perlu diambil sebelum atau selepas makan dan mesti bersama makanan. Tidak digalakkan untuk mengambilnya semasa perut kosong. Lebih afdal katanya, sebelum makan iaitu pada ketika waktu makan utama. Akan tetapi, diingatkan supaya jangan sekali- kali menggantikan buah dengan makan utama.

Sebagai contoh, pesakit sudah berasa agak kenyang dengan memakan buah, lalu mengambil keputusan untuk tidak makan malam atau makan tengahari. Ini sama sekali tidak digalakkan untuk pesakit.

Untuk pemilihan buah, kuantitinya adalah satu biji sahaja iaitu sebiji buah yang boleh dipegang oleh tangan kita. Contohnya buah epal, pear, kiwi, oren, plum dan sebagainya. Perlu di ingat, amaun yang digalakkan cuma sebiji yang boleh dipegang oleh tangan kalian.

Untuk pisang pula, sebaiknya di ukur iaitu hanya 10cm sahaja yang dibenarkan. Ini kerana pisang mengandungi kandungi potassium yang tinggi dan gula yang tinggi buat kalian.

Boleh kah makan buah rambutan?
Boleh, Hanya 2 biji sahaja untuk sehari.

Bagaimana dengan buah durian?
Boleh. Kuantiti yang dibenarkan hanya 2 ulas bersaiz sederhana setiap hari.

Bolehkah makan buah anggur dan longan?
Boleh. Anggur, longan dan laici boleh di ambil dalam amaun 8 biji sehari.

Kombinasi buah- buahan?
Boleh. Sebagai contoh, buah epal separuh beserta 4 biji anggur. Ini sudah memadai.

Bilakah masa yang terbaik untuk makan buah tersebut?
Sebelum makan malam dan makan tengahari dengan kuantiti yang dibenarkan. Tidak digalakkan untuk mengambilnya semasa minum pagi dan minum petang.

Bolehkah menjadikan hidangan buah- buahan sebagai jus?
Boleh. Tidak dibenarkan sama sekali memilih jus kotak yang terdapat di pasaran dan supermarket. Jus mestilah dibuat sendiri di rumah tanpa menambah sebarang gula atau pemanis seperti stevia dan sebagainya.

Bolehkah saya minum susu tepung yang ada di pasaran?
Boleh, dengan kadar dua cawan sehari. Perlu diingat, susu rendah lemak sahaja yang digalakkan buat kalian. Dinasihatkan agar kalian tidak memilih susu penuh krim dan 'skimmed' milk kerana ianya mengandungi kandungan gula dan krim yang tinggi.


Ini pula diet buat pesakit Diabetes yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Klik sahaja di SINI.

Nasihat Kak Mas, jangan lupa 3 komponen utama dalam pengurusan Diabetes iaitu Pemakanan, Ubatan dan Senaman. Tidak salah mencari alternatif lain, akan tetapi 3 komponen penting ini mesti dipatuhi. Perlu di ingat bahawa supplemen alternatif hanya boleh membantu menstabilkan paras gula dalam darah sahaja.

Andai kata kalian mencari alternatif supplemen, Vivix Shaklee lah jawapannya. Ini adalah kerana ianya terbukti melalui kajian penyelidikan yang terperinci berkesan, selamat dan membantu meningkatkan kesihatan ke arah yang lebih baik.



Tambahan pula, satu kajian Landmark Study iaitu kajian keberkesanan pengamal Shaklee yang mengamalkan supplemen Shaklee lebih 20 hingga 30 tahun menunjukkan mereka mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik jika dibandungkan dengan pengamal supplemen jenama lain dan juga golongan yang tidak mengamalkan supplemen secara langsung.



Kalian perlu bijak memilih. Produk yang dipilih bukanlah sekadar testimoni, bukan sekadar mendapat kelulusan KKM yang kemudiannya ditarik balik, dan bukannya produk yang dibancuh di belakang rumah. Vivix Shaklee terbukti semulajadi, selamat dan berkesan.



Semoga bermanfaat.

Pilih dengan bijak,
ibum3m
013.634.1955
Pengedar Shaklee Shah Alam/ Hulu Langat

Rabu, 26 April 2017

Soaljawab Mengenai Menu Harian Bagi Pesakit Diabetes Mengikut Pakar Nutrisi Di Hospital Kuala Lumpur: Part 1

Assalamualaikum wbt.



Alhamdulillah, setelah dua tahun berhempas pulas, tanggal 5 November 2016 merupakan hari paling manis buat Kak Mas. Hari Konvokesyen yang di tunggu- tunggu. Sungguh tidak ku sangka, Allah permudahkan segalanya walaupun pada mulanya, di lihat ianya agak mencabar. Fuh, lega yang amat. Syukur.


Kak Mas menyambung Master di UKM dalam jurusan Sains Kesihatan iaitu Pendidikan Kesihatan. Jurusan ini sangat bagus. Ianya sebenarnya adalah kursus kolaborasi di antara Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan pihak UKM. Majoriti batch kami terdiri daripada pegawai kerajaan iaitu Pegawai Pendidikan Kesihatan atau Health Education Officer (HEO) yang mengikuti kursus jangka masa panjang untuk mereka disahkan jawatan.



Banyak yang telah Kak Mas pelajari. Sedikit sebanyak ianya membuka mata dan minda kita mengenai bagaimana mendidik masyarakat untuk mengubah cara hidup yang lebih sihat. Semasa dalam pembelajaran, kami telah menjalani latihan industri di beberapa hospital di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.




Kak Mas dan enam orang sahabat lain ditempatkan di Hospital Kuala Lumpur di bawah Unit Pendidikan Kesihatan. Ada pelbagai program yang dianjurkan oleh unit ini termasuklah mengadakan kelas pendidikan pesakit buat pesakit- pesakit Diabetes dan sebagainya.



Dipendekkan cerita. Di ruangan ini, Kak Mas mahu berkongsi perkara yang sangat penting buat pesakit Diabetes di luar sana. Penting untuk setiap pesakit Diabetes atau kencing manis bahawa tidak ada ubat alternatif yang mampu merawat penyakit ini. Akan tetapi, ianya mampu dikawal sekiranya kita tahu caranya.


Terdapat tiga komponen utama dalam pengurusan Diabetes atau kencing manis ini iaitu pemakanan, ubatan dan senaman. Inshaa Allah dalam ruangan ini, Kak Mas kongsikan komponen pertama dahulu iaitu pemakanan. Untuk bab pemakanan, amat penting bagi pesakit diabetes mengawal kadar gula yang diambil setiap hari.


Menurut pakar nutrisi, pesakit Diabetes perlu mengambil gula dalam satu sudu makan sahaja dalam sehari. Ulang suara, satu sudu makan ya, bukan satu cawan. Jadi sekiranya kalian minum manis, setengah sudu teh gula untuk minum pagi dan setengah sudu teh gula untuk minum petang.

1. Bilakah masa yang sesuai untuk makan?


Kebiasaannya ada tiga makanan utama iaitu sarapan, makan tengahari dan makan malam. Diselangi dengan 2 hidangan minum pagi dan minum petang.


2. Bolehkah makan nasi lemak, mihun goreng atau nasi goreng sebagai menu sarapan pagi?

Boleh. Akan tetapi, kuantiti yang disarankan hanya 1 cawan sahaja. Contohnya, nasi lemak 50sen. Tidak boleh bertambah.



3. Bolehkah makan roti canai sebagai menu sarapan?


Boleh. Akan tetapi, sebulan hanya sekali sahaja iaitu sekeping roti canai untuk satu bulan. Ini kerana sekeping roti canai mengandungi 5 sudu besar minyak iaitu tinggi kadar kalori.



4. Bagaimana pula dengan capati, roti naan atau tosai? Bukankah ianya mengandungi kurang kalori daripada roti canai?


Boleh. Untuk tiga jenis roti ini, kalian boleh menikmatinya satu keping satu hari sahaja.



5. Antara roti putih dan roti 'wholemeal'?


Pilih roti wholemeal. Tengok kepada kadar glisemik indeks yang rendah. Kadar yang dibenarkan hanyalah satu atau dua keping sehari.

6. Mokcik teringin nak makan kuih Melayu, bolehkah?

Boleh. Akan tetapi, kena pilih kuih yang jenis goreng dan kukus sahaja. Sekali makan, 2 kuih sahaja yang dibolehkan, satu jenis goreng dan satu jenis kukus. Tidak boleh keduanya dari jenis goreng. Contoh kuih seperti, karipap, pulut panggang dan sebagainya. Kuih talam dan seumpamanya amatlah tidak digalakkan.

7. Apakah menu yang sesuai untuk minum pagi?

Kebiasaannya minum pagi digalakkan di ambil sekitar pukul 10 pagi. Cukup hanya 2 keping roti gandum atau 1 jenis kuih sahaja atau 3 keping biskut. Teh atau kopi dibenarkan tapi kuantiti gula perlu diambil kira. Ingat, 1 sudu teh gula sehari sahaja.

Justeru, jaga pemakanan, patuhi regimen ubatan yang diberikan dan bersenam mengikut kesesuaian dan keupayaan sendiri. Di samping itu, adalah tidak salah mencari alternatif lain tetapi 3 perkara penting ini harus diUTAMAkan.

Sekiranya kalian mencari supplemen alternatif untuk Diabetes, pilihlah dengan bijak. Mertua Kak Mas pun seorang pesakit Diabetes yang mengamalkan Vivix Shaklee sebagai alternatif untuk menstabilkan paras gula dalam darah beliau. Alhamdulillah kadar gula beliau agak stabil.

Mari kita lihat perkongsian pesakit Diabetes yang lain mengenai Vivix Shaklee.

#Testimoni 1:


#Testimoni 2:


#Testimoni 3:


#Testimoni 4:


#Testimoni 5:




Sekiranya berminat untuk mencuba minuman botanikal Vivix, boleh saja menghubungi Kak Mas di talian 013.634.1955.


Sebotol Vivix yang mengandungi 150ml dirumuskan khas daripada anggur Muscadine, lobak ungu, elderberry dan knotweed jepun. Penggunaan selama 1 bulan setengah sehingga 2 bulan. Harga sebotol RM475. Lebih jimat sekiranya kalian membeli Twinpacks Vivix yang menjanjikan keahlian Percuma, kos pos percuma dan cash rebate untuk bulan yang akan datang.

Konsultasi terbaik buat kalian. Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat buat semua. In shaa Allah Kak Mas akan kongsi pula cara memilih buah buat pesakit Diabetes di entri seterusnya.

Sekian. Salam Sayang,


ibum3m
Pengedar Shaklee Shah Alam dan Hulu Langat.

Selasa, 25 April 2017

6 Tips Apa Yang Perlu Dilakukan Selepas Melahirkan Di Hospital Yang Ibu Perlu Tahu

Assalamualaikum wbt.

Tahniah di atas kelahiran si manja kalian. Mesti rasa teruja bukan? Dapat mencium bau dari syurga. Nikmatnya sungguh tidak dapat di gambarkan dengan kata- kata. Syukur Alhamdulillah di atas kurniaanNya yang maha hebat ini.


Sejurus selepas kelahiran, si ibu mesti memerlukan rehat yang cukup setelah bertarung nyawa melahirkan sang wira. Oleh yang demikian, di sini Kak Mas kongsikan apa yang perlu dibuat selain berehat, sejurus selepas melahirkan.

1. Tukar segera baju dan pad kain yang di pakai setelah selesai segala urusan kelahiran. Ini supaya kalian berasa lebih selesa untuk berehat. Mohon pertolongan suami untuk bersama membantu kalian.

2. Makan ubat penahan sakit seperti yang diarahkan oleh doktor. Ikut saranan mereka.

3. Apabila bayi tidur, si ibu pun mesti turut tidur juga untuk mendapatkan rehat yang secukupnya.

4. Minta bantuan daripada jururawat bertugas mengenai apa sahaja kemusykilan seperti bayi, diri sendiri, susu ibu dan sebagainya. Sebagai contoh semasa bersalin di Annur, jururawat di sana menawarkan untuk membersihkan uri. Alhamdulillah syukur ada yang ingin memudahkan urusan kami.

5. Pastikan segala bekalan makanan dan minuman seperti biskut dan air dekat dengan kalian. Jadi, kalian tidak perlu bangun dari katil untuk mencapainya.

6. Boleh terima tetamu untuk melihat bayi tapi hadkan masa kerana si ibu dan bayi perlu masa untuk berehat.

Haa.. ada satu lagi tips yang boleh di tambah iaitu pengambilan secara terus Set Postnatal Shaklee sejurus selepas proses kelahiran. Ianya juga dikenali sebagai Set Berpantang atau Set Bersalin Shaklee. Jika kalian memilih set berpantang berbentuk jamu, ianya mesti di ambil sekurang- kurangnya satu minggu selepas melahirkan. 

Akan tetapi, berlainan dengan Set Postnatal Shaklee ini, ianya boleh di amalkan sejurus selepas melahirkan.

Set Postnatal Shaklee terdiri dari 6 produk iaitu Vitalea, Vitamin C, Alfalfa, OmegaGuard, Energizing Soy Protein (ESP) dan Ostematriks. Boleh add- on vitamin B Kompleks dan Lecithin yang berfungsi sebagai anti- stress dan untuk mengelakkan bengkak susu.


Di antara kebaikan Set Postnatal Shaklee ini ialah:

i) Sentiasa bertenaga
ii) Tidak mudah lapar
iii) Tidak mudah letih, lesu dan penat
iii) Menggalakkan penghasilan susu
iv) Mengurangkan sakit belakang
v) Membantu mengurangkan lenguh- lenguh dan sakit badan
vi) Mengelakkan insomnia
vii) Mengelakkan sembelit
ix) Mengecutkan rahim
x) Membantu mengelakkan bayi kuning


Jom lihat testimoni di bawah ini :-




Berminat mendapatkan Set Postnatal Shaklee, boleh saja hubungi Kak Mas, 013.634.1955. Kak Mas sedia memberikan konsultasi terbaik buat kalian. In shaa Allah.

Semoga bermanfaat!

Salam Sayang,
ibum3m
Pengedar Shaklee Shah Alam

Isnin, 24 April 2017

Masalah Anemia Ketika Hamil Berkurangan Selepas Mengamalkan Set Prenatal Shaklee

Bismillahirrahmanirrahim.

Saat kehamilan sangat mengujakan. Akan tetapi, kadangkala ianya agak mencabar juga bukan? Kesihatan si ibu banyak mempengaruhi kesihatan bakal anak yang dilahirkan. Justeru, keduanya mesti seimbang dan dijaga dengan sebaiknya.

Set Prenatal Shaklee

Perkongsian ini adalah mengenai masalah anemia yang dihadapi Puan FATIMAH AZZAHRA ISMAIL dimana beliau sangat berpuas hati dengan supplemen Shaklee yang berjaya membantu beliau mengatasi masalah anemia tersebut.

Jom kita baca perkongsian beliau.


Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Saya, Fatimah Azzahra Binti Ismail. Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang berumur 1, 4 dan 7 tahun. Saya ingin kongsikan 'shaklee effect' yang saya rasai selepas mengamalkan supplement Shaklee secara konsisten selama 4 tahun..
Saya mengalami masalah anemia yang teruk ketika mengandungkan anak pertama dan kedua. Bacaan HB hanyalah 10-11 ketika itu. Sehingga setiap kali mengandung Jururawat akan tampal sticker hijau pada buku merah menandakan ada risiko HB rendah..
Gejala yang saya alami akibat anemia adalah seperti pening, pucat, letih dan lesu semasa hamil dan setelah bersalin. Sebaik melahirkan anak kedua saya mengalami anemia teruk sehingga bacaan HB jatuh kepada 7 sahaja. Saya tidak boleh bangun dari katil selama 2 hari untuk mengelakkan daripada pitam. Doktor hampir mencadangkan untuk membuat transfusi darah..
Pelbagai ikhtiar telah saya lakukan termasuklah pengambilan pil ferrous fumarate, obimin dan iberet folic. Tetapi bacaan HB saya masih rendah. Keadaan alahan yang teruk menyebabkan tahap kesihatan saya lebih teruk kerana saya tidak boleh makan dengan baik..
Saya mula mengambil produk Shaklee sejak menyusukan anak kedua. ketika itu saya mengalami masalah penyusuan ketika bayi berumur 6 bulan. Alhamdulillah setelah berjaya menyusukan anak kedua sehingga 2 tahun setengah, saya mengandungkan anak ketiga. Saya mengambil Set Prenatal Shaklee dan supplement Shaklee yang lain bagi membantu mengatasi masalah alahan dan morning sickness saya. Ketika itulah saya sedar supplement Shaklee telah membantu mengatasi masalah anemia saya. .
Vitamin yang saya amalkan semasa mengandung adalah Set Prenatal Shaklee yang terdiri daripada ESP, Omega Guard, Vitalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix, Peppermint Ginger Plus dan Performance Drink..
Alhamdulillah, semasa hamil anak ketiga saya tidak mengalami anemia. Bacaan HB semasa anak ketiga adalah 13 dan ke atas. Saya juga tidak mengalami masalah pening, pucat dan lesu walaupun saya ada masalah alahan yang teruk. Saya dapat menjalankan aktiviti harian seperti biasa semasa mengandung. Jururawat bertugas memeriksa kesihatan semasa mengandung agak hairan juga sebab saya dikategorikan berisiko anemia daripada sejarah mengandung sebelumnya. Tapi tidak untuk kandungan kali ini..
Selepas bersalin, saya juga tidak mengalami masalah pitam akibat anemia. Sebaliknya saya lebih sihat dan segar berbanding sewaktu berpantang anak pertama dan kedua. Saya sendiri terkejut kerana saya boleh berulang-alik dengan sendiri ke Nursery Room untuk menyusukan bayi, sedangkan baru 2 hari melahirkan bayi..
Saranan saya kepada ibu-ibu dan bakal ibu di luar sana, kita boleh berikhtiar untuk berikan nutrisi terbaik untuk bayi di dalam kandungan. Mulakan mengambil supplement sejak sebelum hamil untuk mengisi kekurangan nutrisi harian kita. Kita sediakan tubuh yang sihat supaya bayi dalam kandungan dapat nutrient secukupnya. Selain itu kita lebih positif, segar dan ceria semasa hamil sehinggalah melahirkan bayi..
Saya bersyukur sangat bertemu dengan Shaklee. Saya masih meneruskan pengambilan supplement Shaklee semasa berpantang, menyusu dan sehinggalah sekarang bayi saya telah berumur 1 tahun 7 bulan..
Saya sangat berpuas hati dengan Set Prenatal Shaklee dan saya sangat menyarankan ibu-ibu yang mengalami masalah Anemia semasa hamil untuk mencuba set ini. Alhamdulillah. Terima kasih Shaklee.





Berminat untuk mendapatkan Set Prenatal Shaklee, boleh terus menghubungi Kak Mas melalui Whatsapp di talian 013.634.1955. Konsultasi percuma buat kalian.

Klik SINI jika bakal ibu nak tahu 5 tanda hendak bersalin? 

Sharing is loving.


Salam sayang.

Ahad, 23 April 2017

Pengalaman Hamil, Berpantang Dan Menyusu Dengan Set Prenatal Dan Postnatal Shaklee

Bismillahirrahmanirrahim.

Saat kelahirannya sangat dinanti. Syukur Alhamdulillah, Allah SWT memudahkan perjalananku dengan menghadirkan bukan satu, malah tiga penyeri rumahtanggaku. 

Ku kira perjalanan dan perjuangan untuk membesarkan mereka amat menguji dengan zaman mencabar ini.




Tapi aku yakin akan kekuasaanNya. Alhamdulillah dipertemukan dengan supplemen Shaklee untuk membantuku dalam perjuangan mendidik terutamanya penyusuan mereka.

Sekiranya para ibu masih tercari- cari Set Kehamilan, Set Berpantang dan Set Penyusuan, jom kita baca perkongsian ini.

Perkongsian dari seorang doktor perubatan iaitu DR. NAJIHAH ABDUL MUTALIB.

Assalamualaikum. Saya nak kongsikan kisah benar saya menggunakan Set Kehamilan dan Set Berpantang Shaklee.


Saya sekarang adalah ibu kepada 6 orang anak berusia antara 5 bulan hingga 11 tahun termasuk sepasang kembar yang berusia 9 tahun. Saya mula kenal Shaklee pada penghujung tahun 2011 sebelum hamil anak ke-5. Saya mengambil keputusan untuk mencuba Set Kehamilan Shaklee apabila saya disahkan hamil anak ke-5 dan lepas bersalin saya teruskan dengan Set Berpantang Shaklee.

Saya ada beberapa pengalaman yang kurang enak dan mungkin juga agak ngeri bagi sesetengah orang ketika hamil dan berpantangkan anak sulung, kedua & ketiga (kembar) serta anak ke-4.

Sepanjang kehamilan dan berpantang keempat-empat anak ini saya amalkan set hamil dan berpantang jenama lain (jenama yang sama untuk 3 kali kehamilan ini)Pengalaman yang paling ketara dan saya ingat sampai sekarang ialah sewaktu hamil saya mengalami sembelit yang teruk.

Sampai menangis-nangis dalam tandas setiap kali nak membuang air besar. Kadang-kadang sampai berlaku pendarahan. Keadaan ini menyebabkan saya rasa takut nak membuang air besar yang menjadi penyebab kepada terjadinya buasir.

Buasir ini menjadi semakin kritikal selepas saya melahirkan anak-anak kembar dan ianya berlarutan sehingga dalam tempoh berpantang dan selepasnya..

Satu lagi masalah saya ialah selalu berlaku kejang kaki (krem) terutamanya apabila kandungan menjengah usia 6 bulan ke atas. Malam-malam waktu tidur selalu sangat kena sampai menangis-nangis menahan sakit. Suami saya lah yang selalu menjadi mangsa untuk meredakan kesakitan saya sewaktu sedang nyenyak tidur.

Dulu sewaktu berpantang, selain masalah sembelit dan buasir saya juga pernah mengalami jahitan perineum saya terkena jangkitan dan bernanah. Ia berlaku sewaktu berpantang anak sulong dan sewaktu berpantang anak kembar peristwa ini berulang lagi bahkan ianya semakin parah kerana jahitan perineum saya terpaksa dibuka dan dijahit semula tanpa bius disebabkan oleh jangkitan kuman pada kawasan tersebut.

Memang sangat mengerikan tapi terpaksa juga melaluinya dengan tenang sambal dalam hati berdoa agar ianya tidak berulang lagi pada kelahiran akan datang. Manakala ketika berpantang anak ke-4 yang dilahirkan secara pembedahan saya mengalami sakit kepala yang amat teruk sehingga hampir 3 minggu lamanya. Sakit pada tempat pembedahan juga terasa sehingga beberapa lama. Dalam waktu berpantang dulu terasa diri kurang cergas dan kurang bermaya..

Alhamdulillah, setelah mengamalkan Set Kehamilan Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, Vitamin C, B Complex, Ostematrix, ESP dan Omega Guard Shaklee ketika hamil anak ke-5 yang sekarang berusia 3 tahun, masalah utama sewaktu hamil dulu iaitu sembelit dan kejang kaki boleh dikatakan tidak berlaku langsung. Diri terasa cergas dan sihat sepanjang tempoh kehamilan..

Dan peristiwa yang paling saya risaukan ketika berpantang iaitu jahitan perineum saya amat menakjubkan. Luka jahitan sembuh dengan cepat. Tiada rasa sakit dan berdenyut seperti berpantang anak-anak terdahulu dan yang bestnya, jahitannya sembuh dan kering dengan sendirinya tanpa sebarang jangkitan!

Atas sebab keyakinan itulah saya teruskan pengambilan Set Hamil & Berpantang Shaklee untuk anak ke-6 yang baru dilahirkan lebih 4 bulan lepas. Kali ini saya bersalin secara pembedahan disebabkan kedudukan bayi yang songsang sejak awal kehamilan sehingga saat nak melahirkan.

Alhamdulillah, walaupun bersalin secara pembedahan, luka dan jahitan akibat pembedahan sembuh dengan cepat. Saya terasa sangat sihat dan cergas tidak seperti bersalin bedah. Walaupun pada minggu kedua bersalin, hanya saya yang menguruskan anak-anak kecil seramai 6 orang tetapi alhamdulillah saya dapat menguruskan rumahtangga dan keluarga dengan sebaiknya..

Alhamdulillah..saya sangat bersyukur dapat kenal dengan vitamin Shaklee dan dengan izin Allah jua tempoh kehamilan dan berpantang saya untuk 2 orang anak yang terakhir ini sangat menyeronokkan..

Dan saya amat menyarankan kepada para ibu yang ingin hamil supaya menjadikan Set Kehamilan dan Berpantang Shaklee sebagai satu keperluan dalam senarai barangan Kehamilan dan Bersalin anda!



Berminat mendapatkan Set Kehamilan, Set Berpantang dan Set Menyusu, hubungi sahaja Kak Mas, 013.634.1955. Konsultasi terbaik dan percuma buat kalian. Inshaa Allah.


Sayang semuanya!

Sabtu, 22 April 2017

Bagaimana Untuk Meningkatkan Stamina Dan Kekal Bertenaga Sepanjang Hari?

Bismillahirrahmanirrahim




Allahuakbar. Sungguh teruja dan terharu melihat kejayaan bintang kesayangan Malaysia, Azizulhasni Awang. Rasa mahu menangis pun ada. 10 tahun beliau mencuba. 10 tahun tuh, bukan satu atau dua tahun. Ku pinjam semangatmu ya dik.




Kebetulan hari Sabtu, 8hb April, kami memenuhi permintaan Maisha dan Mikail yang sangat menginginkan basikal. Maka, kami pun menggugel dan sampai ke kedai basikal.my di Meru.



Ada berbagai jenis basikal dan agak murah berbanding tempat lain. Menariknya, ada basikal yang punya tayar yang berbeza. Sorry lah dik, ahkak baru tahu yang ini. Keh keh.

Ada serupa tayar motor yang agak tebal sampailah tayar yang sangat nipis. Ku rasa yang Azizulhasni Awang guna ni mesti yang tayar nipis. Apatah namanya, ahkak pun tak tahu dik oi! Nanti cerita mengenai entri ini ya.

Bercakap mengenai basikal ni, abang sulung dan adik lelaki pun sudah terjebak dengan arena basikal ni. Entah dari mana, sudah menjadi trend terkini pulak kan? Maka, adik lelaki ni pun bertanya kepada ahkak, 'Cuba dulu share supplemen apa yang bagus untuk lebih bertenaga bila berbasikal ini?'.

Justeru, si kakak pun berbuih la mulut berkongsi. Antara supplemen untuk meningkatkan tenaga dan stamina ketika menjalani aktiviti harian atau bersukan ialah:

1. Vitalea


Multivitamin yang pertama dicipta di dunia. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting yang disarankan oleh RDA. Di antara tablet multivitamin yang paling pantas terlarut dalam air dan juga tubuh manusia di dunia iaitu 'Explo-tab' kerana dihasilkan melalui kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks.



Fungsi : Untuk membekalkan tenaga segera, kecergasan tubuh dan kekuatan mental. Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma. Ianya juga merupakan pelengkap nutrisi seharian. 


2. Vitamin B Kompleks

Mengandungi kesemua 8 komponen penting vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12 termasuklah asid folik dan 100 % biotin. Kesemua komponen ini perlu ada pada vitamin B kompleks untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.

Fungsi : Menukarkan makanan kepada tenaga sekaligus mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan. Membantu tumbesaran dan mencegah anemia.


3. Performance Drink

Ini WAJIB diamalkan oleh ahli sukan. Merupakan minuman sukan pertama bagi para atlit di Amerika Syarikat. Para atlit bertaraf antarabangsa kerana minuman ini banyak membantu mereka dalam mencipta rekod dunia yang baik dalam dunia sukan. 

Fungsi : Membekalkan tenaga dan daya ketahanan fizikal. Mencegah penyahhidratan dengan membantu tubuh menjaga kestabilan bendalir dalam badan. Turut membantu mengekalkan paras gula. Boleh diminum sebelum, semasa ataupun selepas aktiviti sukan.

4. Cinch Energy Tea Mix

Dirumus secara eksklusif dari 4 jenis teh iaitu matcha green tea powder, red tea extract, white tea extract dan rooibos red tea extract.

Fungsi : Penggalak tenaga semulajadi. Ditambah dengan taurina yang berfungsi untuk meningkatkan tenaga dan ketahanan badan. Meningkatkan kecergasan tubuh. Tanpa gluten, tiada perisa tiruan, pewarna dan bahan pemanis.

5. Vivix

Produk supplemen revolusionari anti- penuaan dalam pertarungan melawan penuaan pada tahap sellular. Dihasilkan pada tahun 2000. Mengandungi 4 jenis ramuan semulajadi berasaskan anggur Muscadine, lobak ungu, elderberi dan knotweed Jepun (Polygonum cuspidatum).

Fungsi : Memberikan tenaga sehingga ke peringkat sel dimana menggalakkan biogenesis iaitu pembentukan baru mitokondria. Mitokondria merupakan organel di dalam sel yang berfungsi sebagai tapak penjanaan tenaga bagi tubuh manusia. Apabila bilangan mitokondria ini meningkat, maka penghasilan tenaga pun akan turut meningkat.

Ini adalah di antara 5 supplemen Shaklee yang bagus untuk meningkatkan stamina dan kecergasan tubuh. Ianya bukan sahaja untuk ahli sukan, malah semua kita boleh mengamalkannya. Untuk kesihatan yang menyeluruh.

Berminat mendapatkan Set Stamina ini, boleh sahaja menghubungi Kak Mas, 013.634.1955. Penjimatan berganda boleh di dapati dengan keahlian secara PERCUMA.

Konsultasi terbaik hanya untuk kalian. Wassap saja. 

Semoga bermanfaat!

Salam sayang,
ibum3m
Pengedar Shaklee Shah Alam



Artikel lain yang di minati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini