Jumaat, 25 April 2014

Rambut Gugur Selepas Bersalin?



Semenjak dah beranak dua ni, memang tersangatlah sibuk menguruskan rumahtangga. Walaupun hari cuti hujung minggu, mesti ada saja kerja rumah yang mesti dilaksanakan, bak kata orang memang kerja rumah ni tidak ada titik nokhtahnya. Dari memasak sampailah mengemas rumah, apa lagi time menyapu, aduss memang geram tengok rerambut yang gugur punyalah banyak. Rasanya inilah dilema ibu beranak kecil, banyak sangat rambut gugur kan..
Sampai lah Mikail suda 6 bulan, terus mintak izin dengan incik suami, " Dear, mo gunting rambutlah, banyak gugur ni. Payah jugak pagi2 mo pegi keja, urus anak, urus rambut lagi..haiihhh memang nda cukup tangan." Alhamdulillah permintaanku dipenuhi..Yeay, maka pergilah kami anak beranak ke Bangi, kedai Hair Profile sebab ni memang salon kegemaran incik suami. Kedai ni pun di urus oleh suami isteri chinese yang memang sangat peramah. Di dalam kedai, ada pulak jual tudung..huhu
Dalam bilik khas, mengeluhlah daku dengan isteri pemilik salon ni, rambut banyak gugur la..Apa yg dia cakap, 'Lor baguslah, banyak rambut baru mau tumbuh maa..".. oh gitu rupanya..;-)
Sebenarnya,memang dilema setiap ibu selepas bersalin mengalami masalah rambut gugur. Berkemungkinan kita boleh hilang 50-100 urat rambut setiap hari. Huishh banyak tuh!

Setiap Ibu MESTI tahu!!

# Keguguran rambut selepas Bersalin adalah NORMAL.
# Anggaran rambut wanita adalah 100,000 helai dan purata 100 helai gugur setiap hari.
# Pertambahan hormon progesteron dan estrogen semasa hamil menyebabkan rambut tumbuh dengan banyak. Kebiasaannya, rambut akan lebih tebal dan lebih sihat pada ketika ini.
# Selepas bersalin, paras hormon kembali NORMAL.
# Dua hingga tiga bulan ibu akan mengalami keguguran rambut agak teruk kerana banyak folikel rambut masuk fasa 'berehat'.
# Masalah keguguran rambut TIDAK dipengaruhi oleh penyusuan susu ibu.
# Selepas setahun, pertumbuhan dan keadaan rambut akan kembali normal kepada keadaan sebelum ibu hamil.

Apa yang PERLU Ibu lakukan?

1- Jaga pemakanan yang berkhasiat yang kaya dengan protein dan zat besi. Contohnya telur, daging ayam, sayuran hijau, tauge, makanan gandum, buah-buahan, makanan laut, salmon, kunyit dan jintan.



2- Jangan buat rawatan rambut seperti mengeriting, warnakan atau luruskan.
3- Potong rambut jika panjang untuk elakkan rambut gugur dengan banyak dan memudahkan dalam menguruskan si kecil.



4- Guna syampu yang kaya dengan vitamin B atau yang berasaskan organik.



Set Penjagaan Rambut PROSANTE SHAKLEE
5- Elakkan sikat rambut ketika basah kerana struktur rambut lebih rapuh dan mudah gugur.
6- Minum air yang cukup sekurang- kurangnya 8 gelas sehari.
7- Mengambil supplemen tambahan seperti multivitamin dan mineral, zink dan protein.



Supplemen B Kompleks, ESP, Vitalea dan Zink untuk rambut gugur
8- Dapatkan rehat dan tidur yang cukup serta kurangkan tekanan.




Syioknya tengok baby tidur..;-)
  
Tapi berhati-hati jugak sebab kalau rambut masih gugur dengan banyak, mungkin ada petanda lain iaitu postpartum thyroiditis. Jadi, untuk ibu- ibu, bagus segera berjumpa doktor untuk menerima rawatan selanjutnya ya, takut menjadi serius pulak. Wallahu'alam..
Untuk sebarang pesanan, boleh hubungi ibum2m di talian 013-6341955..
Salam Sayang semua..:-)

Selasa, 15 April 2014

Set Anak Sihat Pintar


 

Adakah anda ibu bapa yang sering mengalami masalah di bawah...
 
Anak sering sakit?
Susah makan?
Picky-eater?
Berat badan kurang?

Jangan risau, Shaklee ada solusinya.. Insya Allah..


Set ini ditujukan khas buat anak- anak  yang berumur setahun dan ke atas. 

Chewable Vita-C Plus
 
Chewable Vita-C berperisa limau ini sangat sedap menyamai satu biji setengah buah oren. Ideal untuk kanak-kanak yang sedang membesar atau dewasa yang mengalami kesukaran untuk menelan pil atau tablet. Berfungsi untuk membantu memelihara kandungan antioksidan semulajadi tubuh dan amat penting untuk pertumbuhan tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan yang baik. Menolong meningkatkan sistem imun anak- anak supaya tidak mudah dijangkiti selesema, demam dan batuk. 
 

(RM37.50 untuk 90 biji)

Omega Guard

Merupakan minyak ikan terbaik di dunia yang mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain- lain lagi. EPA diyakini menyihatkan jantung dan sendi. DHA sangat diperlukan oleh kanak- kanak bagi perkembangan dan fungsi otak yang optimum. Klik di SINI untuk info lanjut mengenai fungsi DHA untuk perkembangan otak kanak- kanak.
  
(RM136 untuk 90 kapsul)
 
 
 
Mealshake
 
Berperisa vanila dan merupakan hidangan lengkap mengandungi 24 jenis vitamin, mineral, fiber dan zat perlu. Diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu buah- buahan, sayur- sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain- lain. Sangat sesuai dijadikan sebagai menu sarapan pagi yang penuh berkhasiat. Sesuai kepada semua golongan termasuk kanak- kanak berumur setahun ke atas. Membantu dalam proses pertumbuhan anak- anak dan mampu untuk meningkatkan selera makan anak anda. Boleh dicampur/ dikisar bersama buah- buahan segar untuk dijadikan smoothies.
 
(RM113.75 untuk 544gram)


Jom tengok testimoni ibu -ibu..



Untuk pesanan atau informasi lanjut, boleh menghubungi
ibum2m di talian 013-6341955 (sms/Whatsapp/wechat)

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
 
 

Isnin, 14 April 2014

Pentingkah Minum Air Kosong?

 
Lihat tanda- tanda di bawah, adakah anda mengalaminya?

Selalu keletihan
Cepat penat
Kekeringan dalam mulut
Rasa sakit ketika kencing 
Warna kencing agak kekuningan 
Sering sakit kepala
Gejala sembelit
Pertambahan berat badan
Sakit otot
Emosi tidak stabil
 
 
Jika jawapan anda YA kepada salah satunya, maka ianya tanda badan anda memang kekurangan air.
 

Jom lihat kelebihan minum air kosong!


Melancarkan proses sistem tubuh
Menyahtoksik badan secara semulajadi
Kulit akan sentiasa lembap dan awet muda
Boleh melambatkan pengecutan kulit
Badan terasa cergas dan ringan
Membantu mengurangkan berat badan
 
Klik SINI untuk mengetahui banyak lagi kelebihan meminum air kosong.
 
 

 

Berapa banyak kena minum?


Formula pengiraan bagi mengetahui jumlah air yang diperlukan adalah sebanyak 1 liter untuk setiap 25kg berat anda..

Contohnya :
Berat 75kg bahagi 25kg = 3 liter
Maka, jumlah air yang diperlukan oleh tubuh anda ialah 3 liter.

Tapi jangan pulak habiskan minum 3 liter air dalam masa 2 jam ya kawan- kawan, nanti badan kita tidak dapat bekalan air secara berterusan. Ingat ya, konsep yang perlu dipegang adalah BEKALAN AIR MESTI BERTERUSAN, tidak boleh main catuan ya!:-)
 
Tips lain adalah minum air ketika dahaga, semestinya hanya anda yang tahu isyarat tersebut.
 
Adakah ibu menyusu memerlukan lebih air untuk diminum berbanding wanita lain?
 
Ya, tapi sekadar 4 hingga 5 gelas lebih daripada ibu yang tidak menyusu. Untuk info selanjutnya, boleh klik di SINI.
 
JOM AMALKAN MINUM AIR SETIAP SETENGAH JAM!
 
"Be Positive, I Love BF"
 
 
Salam sayang,
ibum2m

Sabtu, 12 April 2014

Set Kurus Secara Semulajadi, Mudah Dan Berkesan Dengan Shaklee

Mendapat berat badan yang ideal memang menjadi idaman semua kan? Anda boleh klik di sini untuk melihat tips secara mudah dan berkesan yang saya baca melalui majalah Rapi. 

Disamping tips- tips di atas, Shaklee pun ada solusi tersendiri bagi menjayakan matlamat anda.

Secara umumnya, terdapat 3 langkah untuk menurunkan berat badan dengan Shaklee.

Langkah 1:
 
Bakar Lemak
Lecithin (RM52.50 untuk 180 kapsul)
atau
Omega Guard (RM 136 untuk 90 kapsul)

Langkah 2 :
 
Buang Lemak (Detoks) 
Alfalfa (RM 53.75 untuk 330 biji/ RM 97.50 untuk 700biji)
atau
Herblax (RM52.50 untuk 120 biji)

Langkah 3 :
 
Bina Otot 
ESP (RM150 untuk 850gram)
atau 
Cinch (RM 173 (perisa vanila/ cafĂ© latte/ coklat) untuk satu canister)
 



Mari lihat testimoni mereka2 yang berjaya menurunkan berat badan dengan Shaklee..
 

 
 


Assalamualaikum kawan2
 
Testimonial diri sendiri.
 
Before: 66-68 kg ...
After: 58 kg
 
Sy cuma consume Herblax dan Lecithin sahaja. Pada mulanya sy consume utk masalah sembelit yg agak kronik dan kolesterol tinggi (naik bintik kolesterol kt mata dan ikut report medical, kolesterol tinggi), but then after 2 - 3 months badan semakin susut.
Kesan yg best: Bintik kolesterol tu dh hilang, kolesterol dh paras normal (kdg2 kurang dari tu) and sembelit makin baik. Sy jenis yg rangka besar, jadi berat sy tak banyak yg turun berbanding org lain, TAPI inch loss mmg banyak. Sekarang ni, kdg2 je sy mcm lecithin dan herblax, bdn tak naik pun. cuma kena kawal makan yer.
Alhamdulillah sy dh dpt berat normal (^_^). To all people out there, kena cuba yer. Kite mampu untuk ubah dan SIHAT. Yang penting, perlu yakin dan konsisten. hehehe
 
TERIMA KASIH SHAKLEE
 
Credit to adeq shamar..
 
 
 
Pilihan di tangan anda. Anda boleh memilih mana-mana produk di atas sesuai dengan bajet masing- masing.
 
Untuk sebarang pesanan, boleh terus menghubungi ibum2m di talian 013-6341955.
 
Konsultasi berterusan untuk anda.. Insya Allah..
 
Salam Sayang,
ibum2m

Artikel lain yang di minati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini