Sabtu, 27 Ogos 2016

5 Vitamin Wajib Ada Dalam Set Penyusuan Ibu

Bismillahirrahmanirrahim..

Teringat masa mula- mula menyusukan Maisha. Alhamdulillah susu memang meriah. Tapi ada satu perkara yang berlegar di fikiran, "Cukupkah zat/ nutrisi yang aku bagi untuk Maisha melalui susu ibu ni?"


Lagi takut, orang cakap apa yang ibu makan, semuanya akan di rasa dan tersalur untuk anak melalui susu ibu. Jadi, klu ibunya makan sebarang, semua tu akan di rasai oleh bayinya jugak.


.
Di sini lah mulanya kesedaran untuk berikan semaksimum mungkin zat untuk Maisha. Kebetulan masa tu juga, ofismate perkenalkan dengan Set Menyusu Shaklee.
.
Set Menyusu inilah asbab Maisha dapat ku susukan sepenuhnya selama 1 tahun 3 bulan, diteruskan dengan Mikail, fully bf sampai 2 tahun 1 bulan dan sekarang perjuangan masih lagi diteruskan dengan Muhammad yang berusia 3 bulan.
.
Bagi ku, 5 supplemen yang WAJIB ada dalam set penyusuan ibu ialah:-
  •  Vitalea - Multivitamin yang pertama dihasilkan di dunia pada tahun 1915. Asalnya dikenali sebagai 'Vitalize-Mineral' dan disingkatkan sebutannya kepada 'Vita-Min'. Cukup untuk memenuhi lompang- lompang zat dalam tubuh si ibu sebagai pelengkap nutrisi dan membekalkan tenaga segera.

  • Sustained Release Vitamin C- penting untuk tingkatkan sistem pertahanan ibu dan anak. Bonus, masalah kulit seperti jerawat, jeragat, liang pori wajah akan berkurangan klu amik vitamin yang satu ini.

  • Vitamin B - bagus untuk anti- stress. Ketenangan si ibu akan menambahkan lagi produksi susu yang dihasilkan. Bonus juga, B for 'beauty' katanya..

  •  Alfalfa - ini vitamin yang paling aku 'chenta'. Bantu mempercepatkan penghasilan susu.

  • ESP - Bantu meningkatkan 'hindmilk' dalam susu ibu. Membuatkan bayi cepat kenyang. Bonus, kulit ibu dan anak bertambah cerah dan gebus gebas giteww..



Mo tambah lagi satu yang paling 'wajibul ghunnah' iaitu OSTEMATRIKS. Yang ini kalau tinggal, memang hangin satu badan. Sangat bantu kurangkan lenguh- lenguh badan dan sakit belakang. Sembelit pun tiada masa berpantang. Alhamdulillah..
.
Bagi sahabat ibu- ibu yang tengah menyusu di luar sana, pilihlah supplemen terbaik untuk bantu anda dalam perjuangan penyusuan kalian. Kajian membuktikan produk Shaklee memang benar- benar berkesan dan selamat untuk diamalkan.
.
Bagi asben yang prihatin, bantulah isterimu setiap bulan dari segi supplemen ni. Mesti dia akan bertambah sayang. Ini jugasebagai tanda anda menyokong perjuangan beliau untuk memberikan hanya yang TERBAIK buat si comel ..
Roger saya, kita crita- crita pasal perjuangan ini ya..

" BE POSITIVE, I LOVE BREASTFEEDING"

Rakan penyusuan anda,
Kak MAS aka ibum3m
013.634.1955

Rabu, 24 Ogos 2016

Susu Meriah, Bayi Bambam dengan Set Penyusuan Shaklee

Assalamualaikum..
 
Teringat masa mula- mula menyusukan Maisha. Alhamdulillah susu memang meriah. Tapi ada satu perkara yang berlegar di fikiran, "Cukupkah zat/ nutrisi yang aku bagi untuk Maisha melalui susu ibu ni?".
 

Lagi takut, orang cakap apa yang ibu makan, semuanya akan di rasa dan tersalur untuk anak melalui susu ibu. Jadi, klu ibunya makan sebarang, semua tu akan di rasai oleh bayinya jugak.
 
Di sini lah mulanya kesedaran untuk berikan semaksimum mungkin zat untuk Maisha. Kebetulan masa tu juga, ofismate perkenalkan dengan Set Menyusu Shaklee.
 
Set Menyusu inilah asbab Maisha dapat ku susukan sepenuhnya selama 1 tahun 3 bulan, diteruskan dengan Mikail, fully bf sampai 2 tahun 1 bulan dan sekarang perjuangan masih lagi diteruskan dengan Muhammad yang berusia 3 bulan.
 

Bagi ku, 5 supplemen yang WAJIB ada dalam set penyusuan ibu ialah:-
 
🌸 Vitalea - multivitamin yang pertama dihasilkan di dunia. Cukup untuk memenuhi lompang- lompang zat dalam tubuh si ibu.
 
🌸 Sustained Release Vitamin C- penting untuk tingkatkan sistem pertahanan ibu dan anak. Bonus, masalah kulit seperti jerawat, jeragat, liang pori wajah akan berkurangan klu amik vitamin yang satu ini.
 
🌸 Vitamin B - bagus untuk anti- stress. Ketenangan si ibu akan menambahkan lagi produksi susu yang dihasilkan. Bonus juga, B for 'beauty' katanya..😍
 
🌸 Alfalfa - ini vitamin yang paling aku 'chenta'. Bantu mempercepatkan penghasilan susu.
 
🌸 ESP - Bantu meningkatkan 'hindmilk' dalam susu ibu. Membuatkan bayi cepat kenyang. Bonus, kulit ibu dan anak bertambah cerah dan gebus gebas giteww..😍
 
Mo tambah lagi satu yang paling 'wajibul ghunnah' iaitu OSTEMATRIKS. Yang ini kalau tinggal, memang hangin satu badan. Sangat bantu kurangkan lenguh- lenguh badan dan sakit belakang. Sembelit pun tiada masa berpantang. Alhamdulillah.
 

Bagi sahabat ibu- ibu yang tengah menyusu di luar sana, pilihlah supplemen terbaik untuk bantu anda dalam perjuangan penyusuan kalian. Kajian membuktikan produk Shaklee memang benar- benar berkesan dan selamat untuk diamalkan.
 
Bagi asben yang prihatin, bantulah isterimu setiap bulan dari segi supplemen ni. Mesti dia akan bertambah sayang. Ini jugasebagai tanda anda menyokong perjuangan beliau untuk memberikan hanya yang TERBAIK buat si comel anda..
 

" BE POSITIVE, I LOVE BREASTFEEDING"
 

Roger saya, kita crita- crita pasal perjuangan ini ya..
 
Rakan penyusuan anda,
MAS 013.634.1955
.
 

Cara Bebaskan Diri dari Hutang Dengan Cepat

Bismillahirrahmanirrahim..
 
Tertarik dengan coretan ini. Beliau berkongsi cerita bagaimana mo langsaikan hutang dengan cepat..Ayok baca, manalah tau sangat berguna buat kita kan..
 
Sejak tahun 2003 lagi saya azam nak bebas daripada segala hutang. Masa tu, kami terbeban dengan 5 hutang iaitu PTPTN saya, PTPTN isteri saya, Study Loan Yayasan Johor saya, Computer Loan, dan Car Loan. Lepas berhempas pulas selama 4 tahun, alhamdulillah, 4 Januari 2007 kami bebas dari segala hutang! Sejak hari tu, tak ada lagi hutang berbaki walaupun satu sen. Dan kami suami isteri kekal sebagai orang yang bebas hutang hingga ke saat saya menulis artikel ni.
 
Ada juga kawan yang mintak saya kongsikan cara untuk bebas hutang, tapi saya bukanlah orang layak untuk ajar cara bebas hutang. Cuma sekadar berkongsi tu, insyaAllah. Langkah pertama, saya boleh cadangkan sahabat semua baca buku Petunjuk Jalan Kekayaan, tulisan Chef Li. Buku tu banyak bagi motivasi dan membuatkan saya insaf untuk jauhkan diri dari hutang. Lepas menyelami betapa susah hatinya Chef Li masa dikelilingi hutang, saya sendiri pun rasa fobia dengan hutang.
 
4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi
 
Bila dah betul-betul ada kesedaran dan semangat bebas dari segala hutang, mungkin sahabat semua boleh pakai PRINSIP KEWANGAN yang saya amalkan ni.
 
Prinsip #1: Beli secara tunai.
Henti dan jauhkan segala urusniaga yang dinamakan ansuran, installment, beli dulu bayar kemudian, skim bayaran mudah dsb. Kalau terpaksa berhutang, itu maksudnya kita belum mampu beli barang tu lagi. So, simpan dulu duit sampai cukup, baru beli.
 
Prinsip #2: Hidup di bawah kemampuan, bukan ikut kemampuan.
Beli ikut keperluan, bukan ikut kemampuan, apatah lagi ikut kemahuan. Kalau mampu pakai kereta Proton Inspira, pakai Proton Saga jer lah dulu. Lupakanlah dulu perkataan “bergaya” dalam hidup tu buat sementara waktu sampai kita benar-benar mampu untuk bergaya. Biar tak bergaya, asalkan poket kita kaya.
 
Kalau ada barang yang bukan keperluan di rumah, lebih baik jual. Downgrade life style buat sementara waktu. Kalau sekarang ni subcribe Astro full channel, apa kata kurangkan channel-channel tu atau terus hentikan langganan Astro! Kalau sekarang pakai kereta besar, down grade kepada kereta yang cukup untuk keperluan jer. Kalau sekarang suka beli makan di luar, apa kata masak di rumah jer atau bawa bekal jer ke pejabat. Pointnya, hidup di bawah kemampuan.
 
Prinsip #3: Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit.
Sikit tak apa, asalkan simpan. Saya dulu pun mula menyimpan RM20 jer sebulan. Buat potongan gaji ke akaun Tabung Haji (bukan tunggu duit lebih hujung bulan). Setiap kali naik gaji, saya akan tambah potongan gaji ke Tabung Haji. Kalau tak mampu simpan RM20 sebulan, simpan la RM2 sehari, masuk dalam tabung khas. Nanti hujung bulan masukkan RM2 sehari (RM60 sebulan) tu ke akaun bank. Yang penting mesti menyimpan.
 
Prinsip #4: Bina pendapatan kedua.
Libatkan diri dalam bisnes, tapi bukan skim-skim ‘bisnes’. Anggap gaji tu sebagai duit untuk hidup bulan-bulan, dan bisnes sebagai sumber untuk tambahkan simpanan. Simpan hasil bisnes 100%. Kalau nak guna pun, jangan lebih 50%! Duit hasil bisnes memang terbukti mempercepatkan kami bebas dari hutang, alhamdulillah.
Second income penting sebagai ‘backup’ income utama, dan untuk tambahkan simpanan. Azizi Ali, Pakar Kewangan Peribadi sarankan setiap orang perlu ada second income.
Itu jer lah rahsianya. Cari sampai hujung dunia sekalipun, inilah rahsianya. Beza antara orang berjaya dengan orang biasa-biasa ialah mereka TAKE ACTION!
 
Orang Bujang, Suami Isteri Bekerja, Lagi La Mudah
 
Kalau orang macam saya boleh menyimpan dan bebas dari segala hutang, saya rasa orang bujang sepatutnya lagi senang nak bebas hutang. Betul tak? Susu pampers anak-anak tak kena beli, duit hantar anak sekolah pun tak ada, pakaian anak-anak yang mahal-mahal tu pun tak perlu risau. Cuma fikir diri sendiri dan kebajikan mak ayah jer…
Kalau orang macam saya yang isteri tak bekerja pun boleh, orang yang dua-dua suami isteri bekerja sepatutnya lagi lah mudah untuk bebas hutang! Betul tak? Hidup ni satu pilihan…
 
Ok, sampailah masanya untuk saya dedahkan strategi yang saya pakai untuk bebas hutang dalam masa 4 tahun.
 
7 Strategi Bebas Hutang Dalam Masa 4 Tahun
 
Ini prinsip-prinsip yang saya gunakan untuk langsaikan semua hutang dalam masa singkat:
 
Strategi #1: Jangan buat hutang lagi.
Selagi boleh hidup tanpa hutang tu, jangan sekali-kali berhutang. Beli apa sahaja secara tunai. Kalau terpaksa berhutang, itu bermaksud kita belum mampu. So, kumpul duit dulu. Bila dah cukup baru beli. Banyakkan bersabar, bersabar, bersabar.
 
Strategi #2: Langsaikan hutang yang interest ratenya paling tinggi dulu.
Contohnya, hutang kad kredit (18% setahun) kena settlekan dulu sebelum car loan (3% – 5% setahun). So, cuba list down semua hutang-hutang yang ada mengikut interest ratenya. Interest rate paling tinggi tu kena settlekan dulu.
Hutang ‘berkat’ seperti housing loan perlu disettlekan paling last sekali sebabnya ia dikategorikan sebagai “good debt” iaitu hutang yang membuatkan kita bertambah kaya! Baca artikel “Hutang Berkat, Hutang Mudarat” untuk fahami topik ni.
 
Strategi #3: Buka Dana “Full-settlement Hutang”.
Buka akaun khas di bank untuk simpan duit yang akan digunakan untuk full-settlement hutang-hutang yang ada. Bayar ansuran pinjaman macam biasa, dalam masa sama kumpul duit lain ke dalam dana tersebut. Bila duit tu dah cukup, buat full-settlement terus. Dengan full-settlement, kita jimat dari bayar interest berbanding dengan tambah nilai ansuran bulan-bulan. Full-settlement maksudnya kita bayar nilai “pokok” jer, ansuran bulan-bulan maksudnya kita bayar nilai “pokok” + “interest”!
 
Antara sebab saya suka settlekan semua hutang jauh lebih awal dari tempoh sepatutnya ialah nak kurangkan bayar interest. Tak bazirkan duit bayar interest!
 
Strategi #4: Gunakan duit ‘durian runtuh’ seperti bonus tahunan untuk langsaikan hutang dulu.
Dalam tempoh 4 tahun tu, saya gunakan sebahagian besar duit bonus untuk bayar hutang! Memang tak merasa sangat duit bonus masa tu. Kena mujahadah la sikit.
 
Strategi #5: Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
Jangan gatal tangan usik dana tu! Setiap kali kenaikan gaji, saya akan kira berapa kenaikan kos sara hidup untuk setahun akan datang. Contohnya, gaji naik RM200, kos sara hidup bertambah RM120 sebulan sebab seorang lagi anak masuk sekolah. So saya masukkan lebihan RM80 (RM200 – RM120) sebulan ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
 
Strategi #6: Bila dah settle satu hutang, simpan duit installment bulan-bulan seterusnya ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
Contohnya, bila dah buat full-settlement car loan yang installmentnya RM600 sebulan, simpanlah RM600 tu masuk ke Dana Full-settlement Hutang tadi. Jangan sekali-kali anggap duit tu sebagai ‘kenaikan gaji’, apatah lagi untuk tukar kereta baru!
 
Strategi #7: Bayar hutang secara automatik!
Buat potongan gaji atau standing instruction di bank supaya kita tak lupa bayar. Bila terlupa bayar, itu yang jadi tertunggak tu.
 
Nota Jutawan Nota Kewangan Irfan Khairi
 
Tip terakhir, baca banyak buku-buku kewangan. Buku seperti “Jutawan Dari Planet Jupiter” (Azizi Ali), “Nota Jutawan, Nota Kewangan” (Irfan Khairi) tu wajib baca. Mana-mana buku yang saya baca, mereka akan cakap benda dan tip yang sama dengan apa yang saya kongsikan ni. Bezanya cuma samada kita AMAL ataupun tidak. Itu jer.
 
Moga tips ringkas ni dapat bantu sahabat semua untuk jadi G.O.O.D person. Iaitu “Get Out Of Debt” kata rakan saya, David Lee (Certified Financial Planner)…
 
Wallahu a’lam.
 
Zulkifli
11 Julai 2011
10 Sya’ban 1432
Damansara Damai

Selasa, 16 Ogos 2016

Bengkel Penyusuan Di Shaklee Home Office, Pinnacle, Bandar Sunway

Bismillahirrahmanirrahim

Sebenarnya lama suda nda jumpa dengan sahabat- sahabat bisnes daku ni. Yalah start dari mengandungkan Muhammad memang keadaan nda mengizinkan lagi- lagi time tu tengah final semester Master..memang sibuk betul untuk kasi siap final year punya research.


Alhamdulillah, Sabtu lalu, 13 Ogos pihak Shaklee buat satu bengkel iaitu 'Breastfeeding Workshop' khusus untuk SID yang beli Set Wanita sempena promo bulan Julai sampai September 2016. Aku apalagi, sudah la bab ni la yang menjadik 'passion'ku. Trus skodeng sapa- sapa yang mo letgo tiket ka, seat ka untuk pegi. Syukurlah, terima kasih banyak- banyak dengan sahabat bisnes, Zarith Sofia (www.ibuzarith.com) sebab sudi memberi seat tu kepadaku..😍





Di hari kejadian, sampai di Shaklee Home Office,Pinnacle, Bandar Sunway jam 2.40pm.. Memang start suda bengkel. Lambat sebab memang jem di depan Sunway tu kalau mau u-turn. Panasaran jugaklah dalam keta..mulut asyik berkumat kamit zikir dan doa supaya cepat sampai..😁


Sampai ja, trus daftar then dibagi beg hitam, borang soal selidik. Masuk, terus duduk di seat bahagian kanan, baris ke-3, paling tepi..
Ceramah disampaikan oleh Dr Nurzarina dari Tunku Azizah Women's and Children's Hospital. Di antara topik hangat yang dikongsi ialah faedah dan kebaikan, khasiat yang terkandung dalam susu ibu, cabaran dan masalah serta cara dan tips untuk mengatasi masalah penyusuan susu ibu dan diakhiri dengan, 'Take Home Message' beliau.

Photo credit: www.keluargasihat.com



Rupanya baru ku tau, istilah 'titisan emas' Itu bukan hanya pada istilah ja, tapi betul- betul ya. Susu ibu ni kalau kita tengok bawah mikroskop memang kita akan tengok butiran- butiran emas. Sebab itulah susu ibu ni di istilahkan sebagai titisan emas..Hebat bukan?






Di antara perkara paling penting ialah perlunya kita sebagai bakal ibu memperlengkapkan diri dengan ilmu penyusuan sebelum anak itu lahir. Carilah buku- buku yang sesuai dan pergilah mengikuti kelas- kelas atau bengkel yang membincangkan mengenai penyusuan susu ibu. Sebabnya kita akan diajar hands on akan teknik- teknik penyusuan dan lekapan yang betul untuk memudahkan penyusuan tersebut. Sokongan daripada ahli keluarga juga penting terutamanya suami untuk sama- sama membantu dalam menjayakan penyusuan susu ibu. Suami juga perlu turut serta dalam mendalami ilmu penyusuan.




Selain itu, Dr Nurzarina juga menekankan amatlah penting untuk para ibu memahami konsep DEMAND VS SUPPLY . Analoginya, penyusuan susu ibu ni juga ibaratnya macam 'toilet flush'. Semakin kerap kita mengosongkannya, semakin banyaklah susu ibu akan terhasil. Oleh itu, tiada istilah dimana susu ibu tidak CUKUP untuk bayinya.
Memahami isyarat bayi pun penting juga. 

Pokoknya, segala yang dikongsikan dalam bengkel ni semua penting..😁 Sebenarnya bayi kita sentiasa berkomunikasi dengan kita melalui gerak badan dan juga tangisan.


Menurut Dr, bayi yang lapar akan mengeluarkan bunyi 'Neh' dimana lidahnya akan diangkat ke lelangitnya sebagai tanda bayi mau susu. Bolehla gugel Dunstan Baby Language sebab ada lagi 4 tangisan yang lain dan pelajarilah untuk mengenalpasti dan respon kepada setiap satu tangisan itu.





Sesungguhnya banyak betul ilmu yang penting dan sangat- sangat berguna untuk dipraktikkan dari bengkel ni. Entri ni sebagai mukadimah seja. Nanti lya kongsi lagi untuk entri yang akan datang..Stay tune!😍



Terima kasih sungguh pada Dr sebab banyak sungguh ilmu yang dipelajari dalam bengkel ni..😊

Paling best, group Naila dapat berkumpul lagi sekali..Dapat recharge semangat dan aura lagi..Alhamdulillah



Semoga bermanfaat!


Salam sayang,

ibum3m

Isnin, 15 Ogos 2016

Perjuangan Duhai Isteri

Bismillahirrahmanirrahim
 
Seorang lelaki telefon saya tengah malam. Ajak saya jumpa di kedai makan dekat dengan sebuah hospital. Saya kenal beliau. Dia menangis dan susah nak bercakap kerana sedih.
 
 
Saya tanya kenapa? Jawabnya saya berdosa pada isteri saya ustaz. Saya kasihan tengok dia bersalin tadi. Dia menjerit sakit. Agaknya sebab dosa saya. Itu jer yang saya bayangkan. Anak pertama saya. Ada amalan apa-apa supaya saya dapat ringankan beban isteri saya..
 
Ustaz kenal saya. Saya orang jahat. Ustaz tahu saya macam mana. Allah maafkan saya tak ustaz..ustaz ajar saya amalan..
 
Allah sayang saudara ni. Betul lah, saya pun rasa sama macam macam tu . Allah sendiri yang cerita pengorbanan wanita. Kerana tu kita kena ingat ibu yang terlalu banyak korban buat kita. 3 kali utamanya ibu dari ayah..sayang wanita dalam hidup kita dan isteri kita. Ibu, ibu mertua, dan isteri kita.
 
Saya sendiri akan menangis dan benar-benar jatuh cinta masa melihat isteri bersalin. Saya pernah lihat bersalin normal dan czer. Allah jer yang tahu penderitaan kedua-duanya. Normal kita dengar jeritan dan suasana panik dan wajah isteri yang begitu sakit. Czer kita tak tahan tengok entah berapa lapisan . Ya Allah memang tak sanggup tengok perut orang kita sayang dibelah, dijahit...dibuka dan ditutup..
 
Berilah khidmat terbaik buat isteri. Itulah amalan yang sangat mulia. Abang bayangkan seorang bekas wanita pelacur yang beri makan anjing dari kasutnya menjadi sebab Allah ampunkan masukkannya dalam syurga..inikan pula kita beri khidmat pada ahli keluarga kita.
 
Isteri kita yang melahirkan anak buat kita. Teman hidup kita. Berilah khidmat dengan terbaik.
 
Layan dia seperti permaisuri...dukung, papah dia jika perlu.
Buat air dan sediakan makanan buatnya. Sekali sekala suapkan makanan padanya..bantu dia di bilik air.
 
Belajar mandikan anak.
Tolong tukar pampers baby Uruskan isteri dan baby.
Pegang tangan isteri ucap terima kasih kerana berkorban..
 
Jaga solat berjemaah di masjid sebab kita akan bawa rahmat Allah. Rahmat Allah mencurah-curah dari masjid ke rumah kita.
 
Baca Al-Quran dan hadis bersama isteri dan anak-anak. Dengarkan pada mereka..
 
Banyak bertaubat pada Allah. Allah sayang kita. Bila benar-benar kita sedar dan insaf dan tidak mahu ulang kejahatan kita, Allah ampunkan semua dosa kita.
 
Lihatlah kasih sayang Allah. Hargailah ini semua semasa ianya bernilai. Hidup ini sangat singkat tapi sangat bermakna ..

Coretan,
Ustadz Ebit Lewwww.keluargasunnah.com
Kredit : FB Ebit Lew (15 Ogos 2014)

Sabtu, 13 Ogos 2016

Pesanan Buat Wanita : Sayangi Rahim Anda

Bismillahirrahmanirrahim..
 
Di sini saya kongsikan pesanan khusus buat wanita oleh Dr Hamid Arshat melalui fb pagenya..
 
Rahim diciptakan Allah khas untuk wanita sebagai wadah pertumbuhan janin yang bermula dari nutfah, kemudian menjadi alaqah dan mugdah. Seterusnya ia berkembang dan membesar membentuk organ2 dan anggota yang sempurna dan akhirnya ditiupkan roh dalam umornya 120 hari.

Semua proses ini berlaku dalam perlindungan dan naungan rahim.
Malang jika rahim ditimpa penyakit dan tidak bolih berfungsi.
Minat untuk scan rahim untuk kesan tumbuhan sila hubungi Cik Nadia di Kompleks YJN - 01119303689
 
Rahim sering ditimpa tumbuhan adenomyosis dan membesar saperti hamil 5 bulan. Gejala yang dialami pesakit ialah senggugut teruk, perdarahan banyak serta jadi mandul. Sungguh menyedihkan bila situasi begini berlaku.

Tumbuhan yang paling sering berlaku pada rahim ialah fibroids. Walaupun ia bolih menimbulkan gejala2 yang sama tetapi ia bolih dibuang bedah dan dipulihkan kemampuan untuk hamil.
 
Cara- cara menjaga rahim.
 
1. Waspada jika ada sejarah penyakit rahim dalam keluarga - ibu, nenek, ibu saudara adik beradek perempuan. Setiap penyakit ada kaitan dengan baka, munkin menyumbang 10% kepada faktor2 penyebab.
Elakkan dan jauhkan dari faktor2 penyebab yang timbul dari sekitaran.
 
2. Fungsi utama rahim ialah menampong kehamilan. Kahwin dan hamil awal dalam umor muda bolih mencegah dari tumbuhan fibroids dan adenomyosis.
Ketika hamil otot rahim membesar dan kembang sehingga 1000 kali normal. Lepas bersalin ia kuncup semula kepada saiz asal. Proses kehamilan sebenarnya melindungi rahim dari tumhuban.
Wanita yang lambat atau tidak hamil lebih terancam tumbuhan fibroids dan adenomyosis.
 
3. Rahim sangat2 dipengaruhi dengan dua hormon wanita - estrogen dan progesterone. Estrogen menebalkan lapisan endometrium dan membiak sel otot (myometrial hyperplasia} progesterone meningkatkan salurdarah endometrium dan mengembangkan sel2 otot rahim (myometrial hypertrohy).

Kedua hormone perlu seimbang dan saling berkerjasama. Gangguan imbangan hormon mencetuskan penyakit rahim.
Hormon estrogen penting bagi banyak fungsi tubuh badan wanita serta ciri2 kewanitaan dan kecantikan. Tapi bila berlebihan dan tak seimbang estrogen bolih menimbulkan bermacam2 penyakit dan gangguan. Diantaranya ;

1. Tumbuhan fibroid, adenomyosis dan kanser rahim.
2. Tumbuhan adenoma dan kanser payudara.
3. Kemandulan dan sukar hamil.
4. Perdarahan rahim.
 
Sumber asli hormon estrogen bagi wanita ialah kilang ovary, adrenal dan lemak badan.

Setengah makanan saperti makanan dari kacang soya juga jadi sumber phytoestrogen.

Bahan plastic dan sterofoam dan insecticide dan spray pewangi mengeluarkan xenoestrogen.

MAKANAN2 YANG BERTINDAK SEBAGAI ANTI ESTROGEN

Makanan2 ini mengadungi aromatase inhibitor yang blok pembentukkan estrogen. Juga mengandungi bahan2 lain saperti sterols, quercetin, DIM, chlorophyls, resveraterol, proanthocyanidin, flavanoids.

1. Buah delima/promagenate.
2. Sayur2 broccoli, kobis, califlour, bak choy, raddish.
3. Minyak zaiton.
4. Cendawan.
5. Anggor merah dan biji.
6. Oats
7. Teh hijau.
8. Buah2 citrous - lemon, limau nipis, grape fruits
9. Kacang2 almond, walnut, peanuts, gajus. Yang tidak diroasted.
10. Bawang merah.
11. Kunyit.
12. Spirulina, chorella
13. Sayur2 hijau , sawi, bayam, salad dll.
14. Minyak kelapa dara.
15. Bawang putih
16. Kucai dan celery
17. Berries - blue berries, black currant.
18. Maca
19. Fax seeds
20. Makanan2 fermented - yogat, tapai, kimchi. Bekalkan probiotik atau good bakteria.

4. Faktor2 yang mengganggu imbangan hormon. Sering tahap estrogen tinggi dan progesterone rendah yang menyebabkan penyakit. Diantara faktor2 ialah tekan fizikal, stress mental dan gangguan emosi. Pemakanan yang terlebih gula dan karbohaidret, mengandungi terlalu banyak perisa dan pengawet serta kegemokkan (obesity) dan penyakit PCOS, kesemuanya menyebabkan hormon estrogen menungkat tinggi sedangkan progesterone berkurangan.
Tangani dan kawal semua jenis stress.
 
5. Penjagaan rahim perlu bermula dari umor kanak2. Sering anak2 perempuan dijangkiti kuman diluar farajnya akibat tidak sempurna beristinjak dan lemah ketahanan / immunity disebabkan tidak suka makan sayur dan buah2. Jika menghadapi masalah lelehan / vaginal discharge , basuh faraj dengan air garam, ia antiseptik terbaik untuk wanita.
Beri supplemen vitamin C (chewable) disamping multivitamin sirup dan minyak ikan kepada anak2 perempuan. Amalan ini diteruskan dalam bentuk tablet bila mencapai umur remaja. Supplemen2 tersebut akan meningkatkan ketahanan / immunity untuk menangkis pelbagai penyakit khususnya dirahim.
 
6. Kegemokkan perlu dikawal dari umor kanak2 dan remaja. Dewasa ini kanak2 terlalu minat makan junk dan fast foods. Ibu bapa layani kehendak mereka sebagai jalan mudah tanpa memikirkan kesan buruk dalam jangka panjang.
Remaja mula dilanda kegemokkan bila berlajar disekolah2, kolej2 dan universiti berasrama. Mereka makan terlalu banyak makan segera kononnya tidak berkesempatan untuk memasak sendiri atau tidak minat makanan yang disajikan.
Bermula disini gangguan haid berlaku - samada tidak datang haid, atau haid terlalu banyak, keluar berketul2 atau terlalu sedikit tetapi berpanjangan. Kesemua itu petanda adanya gangguan dan ketidak seimbangan hormon2 wanita dan akhirnya merosakkan rahim.
 
7. Remaja perlu dididik menjaga kehormatan diri agar tidak terjebak kedalam maksiat perzinahan kerana ramai yang terjerat dengan berbagai gejala saperti pengguguran haram dan jangkitan kuman dalam peranakkan dan akhirnya rosak rahim dan jadi mandul apabila kahwin kelak.
 
8. Banyakkan zikir dan berselawat waktu haid. Perdarahan haid atau 'datang kotor', 'datang bulan'. Berbagai panggilan untuk haid. Memang ada disebut dalam quran wanita dalam haid tidak dianggap bersih dan suami dilarang melakukan hubungan selagi isteri belum bersih dan telah mandi junub.
Sering juga haid tidak lancar keluar dan adakala haid 'tumpah / melempah' kebelakang rahim. Fenomina tersebut dikaitkan dengan rahim retroverted dan saluran pintu rahim sempit. Tanda utama ialah senggugut dan terdapat sistem pembersih darah haid.

Bila sistem ini gagal akibat penurunan immunity ekoran dari pemakanan kurang berzat dan tinggi tahap racun serta peningkatan stress, darah haid menimbulkan penyakit endometriosis dan adenomyosis.
 
9. Dipercayai darah haid yang tidak lancar dan betakung dibelakang rahim menggalakkan gangguan jin dan syaitan terhadap rahim. Olih sebab itu ketika haid wanita tidak bolih solat dan baca quran, sebaiknya banyakkan zikir dan selawat sebagai langkah mencegah gangguan jin dan syaitan.
 
10. Banyak makanan2 yang membantu dalam jagaan rahim diantaranya nenas yang mengandungi enjim bromalin dan papaya yang mengadungi enjim papase. Kedua enjim berperanan untuk membersih darah kotor dibelakang rahim.
Makanan2 tradisi sudah dilupakan. Keledek merah membekal sedikit hormon progesterone, keladi ada sedikit estrogen, ubi kayu ada sedikit B17 (antikanser). Makanan tersebut membantu penjagaan rahim.

Kunyit, bawang merah, bawang putih, halia dan serai ada kesan2 anti inflammatory juga berperanan menjaga rahim.

Perbanyak makan sayur2 khususnya yang hijau saperti bayam, sawi, pucuk paku, kobis, kacang, karot, brokoli , taugeh dan lain2.

Banyak makan buah2 saperti jambu, oren, mangga, apel, nenas, betek, buah naga dan lain2.
Makan pelbagai kacang saperti peanut, gajus, almond, walnut dan lain2. Baik juga dimakan bersama2 kismis dan korma.

Makan lebih ikan saperti kembung, tenggiri, bawal, mackerel, tuna/tongkol dan lain2.
Amalkan minum teh hijau yang mengandungi antioxidant yang bolih mencegah penyakit.
Amalkan minum susu segar (lembu atau kambing) setiap hari.

11. Amalkan supplement multivitamins, vit. C (1GM) dan E(400 IU) ,logam kalsium dan fish oil (1-2000 GM) setiap hari sehingga akhir hayat.
 
 
Pesanan dari,Dr Hamid Arshat
Sumber: fb Dr Hamid Arshat

Jumaat, 12 Ogos 2016

Set Penjagaan Kulit NUTRIWHITE

Bismillahirrahmanirrahim ...

Wanita dan kecantikan, berpisah tiada. Tapi dalam memilih produk skincare yang sesuai, saya memang sangat memilih sebab punya kulit yang sensitif. Alhamdulillah Nutriwhite Shaklee adalah jawapannya!

Selamatkah? Memang nda risau sebab ini barang bagus punya! Pakar dari US dan Jepun yang hasilkan selepas 3 tahun dikaji secara klinikal. Saintis dorang keluarkan beratus- ratus jurnal lagi ya untuk setiap produk yang dihasilkan.

Semestinya, SEMULAJADI sebab dibuat dari 16 ekstrak tumbuh-tumbuhan semulajadi dari 16 negara yang berlainan tanpa bahan kimia yang bahaya. Lagi, Nutriwhite ni memang dicipta khusus untuk orang Asia.



Berkesankah? Lepas cuci muka dengan GENTLE DEEP FOAMING CLEANSER memang rasa segar dan halus ja, jerawat pasir pun hilang dan jeragat sudah mula pudar. Jerawat pun malu- malu mo tumbuh. Lagi berkesan, guna sekali dengan toner (SOOTHING RADIANCE WHITENING SOFTENER) dan moisturiser (ULTIMATE PROTECTION WHITENING LOTION SPF).


Kebiasaannya, satu tiub Gentle Deep Foaming Cleanser ni (seperti dalam gambar) saya kongsi guna dengan incik asben dan tahan sampai 1 tahun ya..Jimat kan?


Masih mencari produk skincare yang sesuai? Manalah tau JAWAPAN kita sama..

Pengguna tegar Shaklee dari 2012

MAS@ LYA 013-6341955

Pengedar Shaklee #shahalam dan pengeposan seluruh Malaysia

Khamis, 11 Ogos 2016

Set Kecantikan Kulit Asas Buat Semua Peringkat Usia

Assalamualaikum..

Saya memang jatuh hati dengan Set Kecantikan Kulit Shaklee ni. Ianya banyak membantu dalam mengurangkan masalah kulit contohnya jerawat, jeragat, pori- pori muka dan tona kulit sekata..

Di sini saya kongsikan set kecantikan kulit yang paling asas yang WAJIB buat semua golongan tidak kira lelaki atau wanita untuk semua peringkat usia..

❤️SET KECANTIKAN KULIT ❤️


🌸 Sustained Release Vita-C - Membentuk kolagen pada kulit yang membantu meratakan tona kulit serta menganjalkan kulit. Juga bertindak memudarkan jeragat & parut.

🌸 Vita-E - Membekalkan vitamin E & Selenium yang bertindak sebagai antioksidan pada badan. Vitamin E bertindak meratakan kulit wajah kesan parut jerawat serta mengecutkan liang pori.

🌸 B-Complex - Melancarkan peredaran darah yang membantu menaikkan seri wajah. Membantu memulihkan parut jerawat.

Semuanya HANYA RM295.25!


Vit B RM53.75 untuk 120 tablet
Vit C RM92.50 untuk 180 tablet
Vit E RM149 untuk 120 kapsul


Penggunaan 3 - 4 bulan. JIMAT bukan?

Mau cuba? Hubungi saja ya, konsultasi PERCUMA buat anda..

MAS@ LYA 013-6341955
Pengedar Shaklee #shahalam dan pengeposan seluruh Malaysia😍

Maisha dan Mikail Jumpa Doktor Gigi Buat Pertama Kali

Assalamualaikum..

Tempat : Klinik Pergigian Batu 9, 
Cheras, Hulu Langat
Masa : 9.00 pagi - 10.20 pagi
Tarikh : 10 Ogos 2016


Semalam Maisha datang mengadu dengan ibu, dia sakit gigi. Time tu tengah menyusukan Muhammad. Lepas ibu tengok sikit giginya, betullah..gigi geraham sebelah kanan suda ada lubang. Terus cakap dengan dia, " Esok kita jumpa dentist ya, pigilah main dulu".

Esoknya, pagi- pagi lepas thumb di ofis. Hantar dorang mandi dan siap- siap di rumah dadi nya (panggilan untuk pengasuh nya). Pastu mesej la Hanim, ketua department di kolej untuk bagitau yang mo antar Maisha dan Mikail pigi klinik gigi.

Sampai ja, amik no dapat 7003 dan 7004. Rasa no yang depannya 7 memang untuk kanak- kanak. No depan 8 untuk warga emas dan no depan 6 untuk dewasa. Tunggu la jugak dalam 45 minit gitu, terus nombor giliran di panggil. Mikail dah memang merengek sebab lambat tapi ibu cuba kasik tenang ja dia sambil suruh dia tengok- tengok ibubapa yang bawak baby. Klinik ni bersatu dengan KKIA..


Masuk ja jumpa dentist, Mikail nda mo duduk di kerusi tu. Takpa la, Maisha dulu. Dentist wanita periksa, oo ada 3 gigi yang kena tampal. Tapi sebab dia bole buat sehari satu gigi ja, jadi dia buat dulu yang gigi geraham kanan bawah tu.

Alhamdulillah Maisha ok sebab sebelum masuk bilik tu, ibu dah terangkan dengan dia yang lubang gigi tu akan ditampal, so the hole in your teeth will be dissapear..Jadi fahamla dia.
Sepanjang Dr tu buat, ibu pun pegang tangan Maisha sambil puji- puji dia yang dia ni Princess Brave..😍 Memang nampak juga muka Maisha takut time lubang gigi dia dikorek tapi ibu mo dia lawan rasa takut tu..


Dan hasilnya, Maisha nda nangis pun..😊 Habis ja tu, Mikail pulak. Memang nda mo dia naik kerusi tu, last- last dengan ibu skali baring..πŸ˜‚πŸ˜‚

Mikail ni pulak gigi dia semua ok cuma gigi arnab depannya tu ada karies sikit bentuk bulat. Jadi doktor berus ja dengan something warna putih di semua gigi dia. Time gigi atas tu ok, masa Dr mo berus gigi bawah, dah start nangis. Apalagi paksa la dia buka mulut, nda sampai 2 saat siap sudah.. Yeayy, Alhamdulillah..

Doktor pesan suruh Mikail jangan makan dan minum apa- apa dulu selama 30 minit. Yang paling bestnya, tiada bayaran untuk kanak- kanak ya..PERCUMA seja. Terfikir kalau bawak pi klinik gigi swasta, memang duitlah jawabnya kan? 😁

Disebabkan Maisha dan Mikail suda dapat pencapaian dan atasi ketakutan jumpa Dentist, so ibu reward lah petang tu dengan KFC.. 😍

Sayang anak- anak ibu, love u so much my m2m..Baby Muhammad pun loves jugak..😘😘

Coretan,
ibum3m

Rabu, 10 Ogos 2016

Carotomax Bantu Kurangkan Masalah Kekeringan dan Ketidakselesaan Mata

Bismillahirrahmanirrahim..

Perkongsian hari ni adalah berkenaan dengan pancaindera kita yang amat penting iaitu mata. Testimoni ini datangnya dari Puan NIK SITI MARDHIAH ABD RAHMAN.

Jom kita baca kisah mengenai beliau.


DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI





ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA,




Saya Nik Siti Mardhiah Bt Abd Rahman. 15 Oktober 2014 saya baru menginjak umur 31 tahun. Allah telah beri sedikit ujian kesihatan mata pada awal Oktober 2014. 




Saya mula perasan anak mata kedua-dua belah mata kering, kesat, berpasir dan tidak selesa seperti hari-hari sebelumnya. Walaupun saya rabun jauh dan bercermin mata saya belum pernah mengalami masalah seperti ini.




Hari berganti bulan, saya biarkan berlarutan kerana beranggapan mungkin ianya hanya sementara. Keadaan semakin teruk apabila menjelang malam selepas waktu Maghrib mata seolah-olah mengantuk, rasa sangat kesat dan berpasir.



Padahal belum mengantuk pun lagi. Saya masih buat andaian mata saya kepenatan sahaja. Sedar tak sedar saya biarkan mata kekeringan tanpa apa-apa tindakan selama hampir 8 bulan.
Pada masa itu, saya mula rasa khuatir dan terfikir apakah ini tanda-tanda badan saya kekurangan sesuatu nutrien penting khususnya vitamin A dan Karotena. Hasil pembacaan semula tentang kesan jangka panjang akibat kekeringan mata boleh menjejaskan tahap fungsi penglihatan dengan lebih serius. 


Sebenarnya saya pengguna produk Shaklee sejak menyusu anak sulung pada tahun 2012 lagi tetapi saya tidak pernah sedar bahawa Shaklee ada satu produk emas yang sangat bagus untuk kesihatan mata.

Saya menghubungi semula upline saya Master Norhanita Yusof dan beliau mencadangkan cuba dahulu sebotol CAROTOMAX. Sebotol CAROTOMAX hanya mengandungi 30 biji dan minimum pengambilan hanya sebiji sehari. 





Botolnya paling kecil dan comel berbanding botol produk Shaklee yang lain. Pada masa itu saya hanya bertawakal kepada Allah S.W.T.




Saya cuma telan sebiji CAROTOMAX pada waktu malam. Pada waktu siang saya masih meneruskan pengambilan Set Penyusuan dengan kadar sangat minimum iaitu ESP, VITA-LEA IRON FORMULA, SUSTAINED RELEASE VITA-C 500gm, B COMPLEX, ALFALFA, dan OSTEMATRIX. Saya istiqamah pengambilan sehingga malam ke-3.



Pada malam ke-4 sebelum pengambilan seterusnya, saya masih ingat sekitar jam 9 malam selepas solat Insyak terdetik rasa hairan dan aneh bebola mata saya sudah boleh digerakkan dengan lancar dan mata tidak seperti orang mengantuk!. Teruja sungguh saya pada malam itu, macam-macam perasaan hadir-syukur, lega, gembira, malah rasa ajaib. Saya baru telan 3 biji sudah rasa perubahan positif? Betul ke ni?





Kemudian saya teruskan pengambilan sehingga ke 20 biji. Selebihnya 10 biji di simpan di dalam peti sejuk. Saya sengaja mahu menguji lagi keberkesanan si kecik CAROTOMAX ini. Saya teruskan pengambilan Set Penyusuan tanpa CAROTOMAX sehingga hampir 60 hari. 



Alangkah gembiranya hati selepas 60 hari mata saya tidak mengalami kekeringan semula seolah-olah seperti masih mengambil CAROTOMAX. Kemudian saya habiskan 10 biji yang berbaki.


Alhamdulillah dengan izin Allah s.w.t saya diberi kesempatan merasai kekeringan mata yang perit hanya selama 8 bulan sahaja. Sepanjang tempoh pengambilan CAROTOMAX syukur saya tidak mengalami sebarang 'Healing Crisis'. Mungkin faktor umur saya yang masih muda proses pemulihannya agak cepat. Saya pastikan supaya kerap minum air bersih antara 2 liter sehingga 3 liter sehari.


Kini saya baru sahaja mengetahui bahawa rawatan bagi kes mata kering, CAROTOMAX boleh di tingkatkan pengambilannya sehingga 2 biji 2 kali sehari. Bayangkanlah jika telan 1 biji sehari selama 3 hari sudah boleh merasai perubahan positif apatah lagi jika telan 2 biji 2 kali sehari? 





Saya jatuh hati dengan si kecik CAROTOMAX dan masih mahu meneruskan pengambilan untuk menurunkan tahap rabun jauh dan pelbagai faedah kesihatan yang lain kerana fungsi CAROTOMAX sangat banyak khasiatnya.

"Saya hanya berikhtiar, penyembuhan penyakit hanya dengan izin Allah S.W.T"

Sebarang konsultasi bolehlah hubungi MAS 013-6341955 ya..😍 Pengedar Shaklee Shah Alam dan pengeposan seluruh Malaysia.

Salam Sayang,
ibum3m

Artikel lain yang di minati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini