Ahad, 26 Ogos 2018

Masalah Kurang Susu Buat Ibu Berpantang

Assalamualaikum

Setiap ibu yang selamat melahirkan anak akan memulakan skin-to-skin contact seawal bayi dilahirkan.


Ini adalah satu terapi untuk menenangkan bayi dan juga sebagai latihan buat bayi bagi sesi penyusuan yang pertama.

Untuk 3 hari yang terawal, ibu akan menghasilkan kolustrum, iaitu susu yang berwarna kuning pekat yang penuh dengan antibodi. Antibodi ini merupakan pelindung awal si kecil untuk melawan sebarang penyakit.

Dan kebiasaannya juga, para ibu akan mengalami masalah bengkak susu akibat saluran susu yang tersumbat, posisi penyusuan yang salah dan terkadang, keadaan bayi yang masih belajar untuk melekap dengan sempurna.

Untuk itu, Mas sangat menyarankan kepada para ibu untuk mendapatkan khidmat urutan payudara seawal yang mungkin untuk melancarkan proses penghasilan dan pengeluaran air susu kalian.

Selain itu, ada beberapa supplemen yang boleh membantu para ibu dalam menyelesaikan masalah penyusuan tersebut.


Diantaranya ialah:

1. Energizing Soy Protein (ESP)
Merupakan susu soya nonGMO yang tulen lengkap dengan 9 jenis asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Berfungsi untuk meningkatkan ‘hindmilk’ susu supaya bayi cepat kenyang dan menjadikan ibu lebih bertenaga.


2. Alfalfa
Dikenali sebagai Raja Segala Tumbuhan yang penuh dengan mineral dan galian. Berfungsi sebagai penggalak susu atau ‘milkbooster’ bagu mempercepatkan penghasilan susu ibu.

3. Ostematriks
'Milk booster' semulajadi yang lengkap dengan kalsium, magnesium dan Vitamin D. Berfungsi untuk mengurangkan sakit dan lenguh badan si ibu. Bantu untuk elakkan sembelit.


4. Lecithin
Melancarkan pengeluaran susu dengan memecahkan lemak yang menghalang saluran susu daripada tersumbat.Set Milkbooster atau Set Menyusu Ohsem ini boleh membantu para ibu dalam persediaan penyusuan susu ibu kepada si bayi.

Berminat? Kalian boleh saja menghubungi
Mas di talian 013.634.1955 untuk sebarang pertanyaan lanjut.

Konsultasi PERCUMA dan terbaik buat kalian.

Salam sayang,
ibu4M

Resepi Nuget Ayam Homemade

Assalamualaikum Hari ini mau kongsi Resepi Nuget Ayam Homemade Boleh lah bikin untuk minum petang atau makan malam Bahan A : 1/2 dada...