Rawat Tonsilitis Dengan Vitamin C Cheweable dan Garlic

Salam bahagia..

Hari pertama puasa ahad lalu sememangnya amat mencabar buat ibum2m. Manakan tidak, kena sakit tonsil yang sampai bernanah. Menelan memang seksa dan cuma makan bubur ja, tu yang sebelum puasa dah turun 2kg..huhu nampaknya misi menambahkan berat badan ibum2m tertunda lagi..





Pegi klinik Lita Alis, jumpa Dr Murni, doktor bertudung labuh yang lembut dan mesra..Perkara pertama yang muncul dari mulutnya, "Aduhh, ni mesti sakit kan? Awak dah tengok ker? Ni dah bernanah ni, yang warna putih- putih tu nanah la tu."..Seram mendengarnya dan hanya ibum2m yang tahu bagaimana peritnya menelan.

Tanda- tanda mengalami tonsilitis ni..

Sakit tekak
Demam
Sakit apabila menelan
Bengkak kelenjar di leher
Tonsil menjadi bengkak dan merah
Tonsil mempunyai bintik- bintik putih
Sakit di bahagian telinga dan leher

Nasihat lain dari doktor..

Dapatkan rehat secukupnya
Banyakkan minum air suam
Makan makanan yang lembut contohnya aiskrim atau bubur
Gunakan air- humidifier dalam bilik
Kumur- kumur dengan ubat gargle
Hisap ubat tekak (lozenges)

Klik SINI untuk mengetahui info lanjut mengenai tonsilitis..

Kebiasaannya doktor akan bagi antibiotik,ubat demam, ubat tekak untuk hisap (lozenges) dan ubat kumur (gargle). Tapi tetap jugak gatal tu tekak, jadi ibum2m buat lah air lemon suam campur madu untuk legakan sikit tekak yang sakit dan gatal tu.. Alhamdulillah mujarab. Klik SINI untuk mengetahui cara- cara merawat tonsilitis mengikut pandangan Dr Azwan.

Di samping ubat doktor, ibum2m juga mengamalkan minum Performance Drink, minuman isotonik semulajadi Shaklee supaya tidak mengalami dehidrasi, Garlic Complex  untuk menghentikan pertumbuhan bakteria dan Vitamin C cheweable 100mg untuk dikunyah. Alhamdulillah, nak cepat sembuh kan, tu yang ambil ubat doktor dan jugak Shaklee..

Jangan lupa sekarang ni musim El Nino, cuaca panas dan bulan berpuasa lagi, memang kena banyak minum air. 

Haa, kalau mo order, jangan segan untuk hubungi ibum2m ya 013-6341955 atau klik saja di bawah untuk pesanan segera!



Performance Drink RM82.50

Garlic Complex RM47.50 untuk 60 biji



Vitamin C Cheweable 100mg RM 37.50 untuk 90 biji 


Sekian, semoga bermanfaat!

Salam sayang,
ibum2m




Ulasan

Catatan Popular